Hlavní obsah

Turisté se po požáru vrací do Hřenska a okolí

Pomalu, ale přece. Turisté se na prahu hlavní části sezony vrací do Hřenska, pomyslného centra Českého Švýcarska, které před bezmála dvěma lety postihl ničivý lesní požár. Zatímco loni si do obce na Děčínsku a jeho plameny poznamenaného okolí našlo cestu je několik desítek tisíc zvědavců, letos je návštěvnost větší.

Na hlavní ulici ve Hřensku podél říčky Kamenice je opět rušnoVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Turisté nemají od požáru z bezpečnostních důvodů možnost navštívit oblíbenou Edmundovu soutěsku, tedy plavbu lodičkami mezi skalnímu útesy. Zavřena je také Gabrielina stezka. V minulé turistické sezoně tento fakt řadu lidí od návštěvy Hřenska odradil. Zdejší hotely a penziony byly poloprázdné, podobně jako restaurace.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Na hlavní ulici ve Hřensku podél říčky Kamenice je opět rušno

Letos, zdá se, se vše vrací do bývalých kolejí. „Turisté se pozvolna vracejí. V porovnání s loňským květnem evidujeme nárůst o zhruba třicet procent,“ řekla Novinkám starostka Hřenska Kateřina Horáková (nez.).

„Když jsou slunečné dny, a zejména o víkendech praská Hřensko ve švech,“ doplnila starostka s tím, že turisté přijíždějí ze všech koutů Evropy, přičemž prim hrají Češi a Němci. „Lidé si k nám cestu vždy našli, takže jsem ráda, že ji znovu nacházejí,“ poznamenala.

Turisté ze všech koutů Evropy

Zvýšený zájem zaznamenávají také provozovatelé ubytovacích zařízení. „Oproti loňskému roku je tam určitě nárůst, přičemž nejvíce rezervací evidujeme na dvě noci,“ řekl Novinkám Karel Macek, majitel penzionu s restaurací stojícího přímo u hlavního chodu do nyní uzavřené Edmundovy soutěsky.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Tabule informuje turisty o nepřístupnosti Edmundovy soutěsky

Jeho slova potvrdil i majitel a provozovatel tří penzionů v Mezné Roman Pluháček. „Lidé se vrací, to je dobře,“ řekl Novinkám. Zároveň ale připustil, že stále jsou v Hřensku a okolí ubytovací zařízení, která na tom co do počtu zájemců o pobyt nejsou tak dobře, jako byla před požárem.

„Doufám, že se co nejdříve podaří dát všechny cesty, a zejména Edmundovu soutěsku do pořádku a všichni budou moci zase fungovat tak, jak fungovali před požárem,“ doplnil.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

S nárůstem počtu turistů jsou spokojeni také asijští obchodníci

S nárůstem počtu turistů jsou spokojeni také asijští obchodníci, jejichž stánky i kamenné prodejny lemují v Hřensku hlavní cestu vedoucí podél říčky Kamenice.

Nabízejí v nich všechno možné od oděvů, přes kabelky a batohy po hračky nebo i nářadí pro kutily. „Vše dobré, pane,“ odvětil lámanou češtinou jeden z prodejců redaktorovi Novinek na dotaz, jak se daří jeho podnikání.

Hotely a penziony se zaplňují

V sobotu kolem poledne byly slušně zaplněné i zdejší restaurace. „Proti loňsku se to nedá srovnat,“ řekla stručně Novinkám na terase jedné z mnoha restaurací servírka Nikola.

Většina turistů měla namířeno na ikonickou Pravčickou bránu, denně ji navštíví tisíce lidí. Lákavým cílem je také Divoká soutěska.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Na hlavní ulici ve Hřensku podél říčky Kamenice je opět rušno

„Je tady dost míst, kam se chceme podívat,“ řekli Novinkám manželé Mackovi, kteří do Českého Švýcarska přijeli na pětidenní pobyt z Prahy. „Byli jsme zvědaví, jak si příroda poradila s požárem, a jsme ohromeni. Vše se už zelená, rostou nové stromy,“ doplnili nadšeně.

Předloňský požár zasáhl v parku více než 1000 hektarů. Jeho likvidace byla velmi náročná. Kvůli založení požáru stanul před soudem bývalý dobrovolný strážce parku Jiří Lobotka. Hlavní líčení bylo ale kvůli jeho špatnému psychickému stavu odročeno na neurčito. Hrozí mu až 15 let vězení.

Výběr článků

Načítám