Hlavní obsah

Turisté odcházejí zklamaní. Hrad kvůli opravám zrušil střídání stráží

Praha

Kdo se chce tyto prázdniny podívat na střídání stráží na Pražském hradě, má smůlu. Budky vojáků zmizely a Brána gigantů zůstává od tohoto týdne až do konce srpna zavřená. To vše kvůli instalaci nových bezpečnostních sloupů pod bránou. Řada turistů ale o změnách neví a jsou překvapení, že střídání stráží neuvidí.

Turisté odchází zklamaní. Hrad kvůli opravám zrušil střídání strážíVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

První prázdninový týden bylo ještě vše při starém. Od tohoto týdne už je slavnostní průchod mezi Hradčanským náměstím a I. nádvořím ale zavřený a čestná stráž tu nestojí.

Někteří příchozí o změnách vědí, řada turistů o nich však nemá předem tušení, a že se na střídání stráží nemůžou podívat, se dozvídají až u cedule na zavřené bráně.

„Věděl jsem o změnách, protože jsem to četl včera na stránkách Hradu, když jsme si rezervovali prohlídku, takže jsme s tím počítali,“ říká nám jeden z informovaných českých návštěvníků areálu.

Nádvoří Hradu není veřejným prostranstvím, konstatoval soud. Stěžovatel s nařízením z roku 1954 nepochodil

Domácí

Zaskočení jsou především zahraniční turisté. Z námi oslovených cizinců neměl o novinkách na jednom z nejnavštěvovanějších míst české metropole zdání ani jeden.

„Nevěděli jsme to. Jsme velmi zklamaní, že brána není otevřená. Rádi bychom viděli výměnu stráží, je nám líto, že je zavřeno,“ nechal se slyšet jeden z nich.

Foto: Novinky

Brána gigantů je přes prázdniny zavřená, ze sloupků tu zbyly jen modro-bílé kryty.

„Bylo by to hezké vidět, já osobně jsem střídání stráží na starém hradě ještě neviděla,“ říká zase turistka, která sem přijela až z Kalifornie. „Jsme trochu zklamaní, bylo by to zajímavé vidět a byl by to zážitek,“ dodává její partner.

Někteří z nich se zase podivovali, že k opravám dochází zrovna přes turisticky exponované letní období, kdy na Hrad míří davy lidí.

Foto: Novinky

Zavřená Brána gigantů na Hradě.

Správa Hradu prý rekonstrukci bezpečnostních sloupů, které zastaraly a nesplňovaly už bezpečnostní požadavky, plánovala podle kalendáře prezidenta a množství státních návštěv, jež za hlavou státu přijíždějí právě na I. nádvoří. Přes prázdniny jich je nejméně.

„Hledali jsme v programu pana prezidenta období, po které jej co nejméně narušíme, a vyšlo to zrovna na léto. Ano, sice vrcholí turistická sezona, ale zároveň nejméně omezíme protokolární akce,“ vysvětluje ředitel hradní správy Pavel Vyhnánek záměr.

Dělníci i archeologové

Nejdříve na staveniště nastoupí dělníci a odstraní dlažbu a vrstvy pod ní, pak terén probádají archeologové a na závěr se instalují nové sloupy. Právě průzkumné práce prodlouží dobu rekonstrukce na celé prázdniny. Předpoklad, že archeologové něco objeví, je prý velký.

Foto: Novinky

Hudba Hradní stráže na III. nádvoří.

„Dostaneme se do hloubky, kde ještě archeologický průzkum neproběhl, nové sloupky budou umístěny hlouběji než stávající,“ vysvětluje Vyhnánek. Konkrétní hloubku však specifikovat nechtěl, vzhledem k bezpečnostním opatřením podléhá utajení.

Výstup z nádvoří na Hradčanské náměstí je nově přes boční jižní bránu, která se nachází jen pár metrů od Brány gigantů. Návštěvníci si nastoupené hradní vojáky na stráži mohou stále prohlédnout u vstupu z Prašného mostu. Náhradou za zrušené slavnostní střídání jsou výstupy Hudby Hradní stráže každý den ve 12 hodin na III. nádvoří u katedrály sv. Víta.

FOTO: Čestná stráž ukázala svoje umění

Koktejl
Související témata:
Hradní stráž

Výběr článků

Načítám