Hlavní obsah

Turek si pokecal s Danuší a měl o 50 procent víc. Duel s ní zvládl skvěle, míní komentátor

Novinky v úterý večer nabídly živé vysílání podcastu Hlas na poušti, který se věnoval zejména dění po volbách do Evropského parlamentu. Diskutovat do studia přišli politický a ekonomický komentátor Ondřej Tesárek, spisovatel a marketér Jakub Horák a bezpečnostní analytik Milan Mikulecký. Přišla řeč i na poslední debatu Filipa Turka a Danuše Nerudové. Víte, co je spinová páka a jak pomohla Filipu Turkovi?

O duelu mezi Nerudovou a Turkem. Jak funguje mechanismus spinové páky?Video: Novinky

Článek

Ve veřejné debatě se v posledních dnech skloňuje narativ, podle kterého Danuše Nerudová (STAN) nijak nepřispěla k překvapivému zisku lídru kandidátky Přísaha a Motoristé Filipu Turkovi. S tím však diskutující nesouhlasí. Průzkum STEM původně přisuzoval tomuto hnutí zisk pod pět procent voličů. Číslo se však ve výsledku zdvojnásobilo na finálních 10,3 procenta hlasů.

„Filip Turek do té doby neměl, jak oslovit další voliče. Jasně, mladí ho mají rádi z Youtube, těch svých 150 tisíc má. Z ničeho nic si ale pokecá s Danuší a má o 50 procent víc. Ať mi místní smetánka nezkouší nakecat, že Turka nevytáhli Starostové. To je měřitelné. Duel s ní zvládl skvěle,“ hodnotí výsledky Tesárek.

Mechanismus spinové páky

Jakub Horák nastalou situaci osvětluje mechanismem tzv. spinové páky. „Někoho naštveš, někoho, kdo není tak důležitý pro hlavní masu voličů, aby na tebe zaútočil. A voliči vidí - na něj někdo zaútočil, on je důležitý. Takhle to udělal Miloš Zeman s Ferdinandem Peroutkou,“ objasňuje analogicky Horák.

Blbý mladický vtípek, řekl Turek k fotce se zdviženou pravicí

Eurovolby

Nerudová v duelu konfrontovala Turka s nacistickými symboly. Podle Horáka tak zřejmě očekávala, že na ni Turek začne útočit a tím zmobilizuje voliče STAN.

„A voliči, kteří se třeba rozhodují mezi SPOLU, Piráty a Starosty, si řeknou: ‚Panečku, ta je statečná. Ženská, nebojí se toho, my ji budeme volit, postavíme se společně pravicovému extremismu.‘ Ale tím, jak se do Turka začali všichni trefovat, třeba i v médiích, tak to zafungovalo přesně opačně,“ míní Horák.

Tesárek navíc zmiňuje nedostatečnou připravenost Nerudové v debatě: „Ona tam nepřišla a neřekla, že tankuje 88 litrů paliva a hajluje. Ona tam přišla a řekla, že má fotku s nacistickým svícnem, a on jí na to řekl, že má i dýku SS a že je sběratel,“ říká Tesárek a dodává: „Byla to tragédie, politická i marketingová. Ukázala nám nekompetentnost Danuše Nerudové.“

Je to vystřízlivění. STAN se vzpamatovává z volebního šoku

Eurovolby

Celá stominutová debata, ve které šla politická korektnost stranou a je přehlídkou mnohdy ostrých názorů účastníků, se věnuje nejen tématům z voleb do Europarlamentu, ale dotýká se i domácí politiky a situaci například v Německu.

Podívejte se na záznam zde:

Záznam: Hlas na poušti Video: Novinky

Záznam debaty najdete také v podcastových aplikacích v rámci podcastu Hlas na poušti.

Výběr článků

Načítám