Hlavní obsah

Turek chce obrodit pravici. Motoristé se sbližují s ANO, Zahradilem i Čunkem

Místo Přísahy Roberta Šlachty se Motoristé sobě nyní sbližují hlavně s hnutím ANO. V pátek trend potvrdila i konference „Pátek třináctého pro českou pravici“, na níž se sešel u jednoho stolu Filip Turek, Boris Šťastný (oba Motoristé), poslanec ANO Patrik Nacher, senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) i bývalý europoslanec Jan Zahradil (ODS). Vraťme do společnosti dělení na pravici a levici, prohlásil na úvod Turek.

Foto: Karolina Brodníčková, Novinky

Konference Motoristů na Malostranském náměstí v Praze

Článek

„Pravice je ve špatné situaci. Největší výhrou levičáků je to, že boj pravice a levice je označovaný za přežitek. Já si myslím, že je to chyba. Cítím pravý opak. V momentě, kdy se toto rozdělení vrátí do společnosti, tak obrození pravice přichází,“ zahájil konferenci Turek.

Vnímá, že po pravicové politice začíná být poptávka nejen v Česku, ale i ve zbytku Evropy. „Evropa není jen zdegenerované Německo. Ale i Němci už se začínají probouzet,“ poznamenal.

Nacher sám sebe označil za „autentického pravičáka, který se neposunul ani o píď“, byť je předním členem hnutí ANO, které v posledních letech razí spíš levicovou politiku a oslovuje bývalé voliče SOCDEM a KSČM.

„Dnes už to dělítko pravice a levice neplatí. Dnes je to dělítko dobří a špatní. My, co jsme na té konferenci, jsme podle mainstreamu na špatné straně. Politika se stala vyprázdněnou. Nemáte šanci řešit ‚pravici‘ a ‚levici‘,“ postěžoval si Nacher.

Když budou chtít, ať nás vymění, vzkázal Motoristům Šlachta

V neděli se mají představitelé Motoristů sejít na konferenci i s předsedou ANO Andrejem Babišem. Jeho hnutí se s Motoristy pro letošní zářijové volby dohodlo na podpoře Šťastného, který kandiduje do Senátu. Byl 15 let členem ODS, s ANO podle informací médií jednal i o svém členství, nakonec zakotvil právě u Motoristů.

Zástupci obou stran v rozhovorech pro média dávají najevo vzájemné sympatie i naději na případnou politickou spolupráci na celostátní úrovni po sněmovních volbách v roce 2025.

Do nich by však podle dosavadních slibů měli Motoristé sobě kandidovat dohromady s Přísahou, se kterou uspěli v červnu i v eurovolbách a získali dva mandáty. Zástupci Přísahy nyní však na konferenci chyběli. Podle šéfa Motoristů Petra Macinky to však na jejich spolupráci nic nemění.

„Kdyby nás někdo chtěl vyměnit, tak ať vymění,“ poznamenal k tomu Šlachta. „Já zase na některé tyto pravicové politiky neslyším. Oni si to tam řeší. Musejí vědět, co občan chce, nebo nechce,“ dodal.

Vzpomínání nad starými fotkami

Na konferenci se diskutující shodli, že pravicová politika v Česku se nachází v krizi. Setkání pak chvílemi připomínalo vzpomínkovou akci, na které Šťastný promítal staré fotky Václava Klause a vzpomínal na privatizaci, Čunek zase na své spory se Zelenými a problémy s „nepřizpůsobivými“ Romy ve Vsetíně.

Často se pak diskutující vraceli ke kritice ODS, kterou obvinili, že opustila svou někdejší politiku, z čehož obvinili i stávající koalici strany s TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Piráty.

„Chápu, proč mnozí zlomili nad ODS hůl. Když tam Petr Fiala v roce 2014 vstupoval, měla osmnáct tisíc členů. Teď má asi deset procent. To je úbytek o čtyřicet procent během deseti let,“ poznamenal Zahradil. Sám se rozhodne o setrvání v ODS v následujících měsících.

Europoslanci hnutí ANO se zdrželi hlasování o podpoře Ukrajiny. Turek s Konečnou byli proti

Evropa

Výběr článků

Načítám