Hlavní obsah

Tropická vedra: Senioři trpí dehydratací, děti končí s úpalem v nemocnici

Desítky pacientů přijímají lékaři v souvislosti s nynějšími tropickými vedry. Většinou se jedná o seniory, kteří jsou silně dehydratovaní, někteří mají v souvislosti se současnými vysokými teplotami také infekce močových cest. Obdobná situace je i v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně (KNTB).

Foto: Aleš Fuksa

Děti u fontány v Rožnově pod Radhoštěm

Článek

„Několik pacientů jsme museli z těchto důvodů hospitalizovat, po zavodnění je většinou po pár dnech propouštíme domů,“ sdělila Novinkám mluvčí KNTB Dana Lipovská.

Anketa

Máte raději pobyt ve stínu, nebo na slunci?
Ve stínu
92,2 %
Na slunci
7,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2387 čtenářů.

Obecně se podle lékařů na vzniku potíží podílí úbytek vody pocením a nedostatečný příjem tekutin. Postižený má bolesti hlavy, závratě, malátnost, slabost, intenzivní žízeň, může dojít až ke ztrátě vědomí. „Jako první pomoc bychom měli danou osobu přesunout do chladnějšího místa, uložit do pozice vleže s lehce zvýšenou polohou nohou a ručníkem namočeným ve studené vodě nebo ledem ochlazovat kůži. Nutné je také doplnění tekutin. Do třiceti minut by se měl postižený cítit lépe,“ přiblížil primář interního oddělení KNTB Vladimír Kojecký.

Bude to úmorné. Meteorologové varují před vedry

Počasí

Pokud problémy přetrvávají, může jít podle něj o stav blízký úpalu, který vyžaduje převoz do nemocnice. „Prevencí je dostatečné pití tekutin, zejména při fyzické námaze, lehké a vzdušné oblečení a omezení pohybu na slunci mezi jedenáctou a patnáctou hodinou. V horku bychom se také měli vyhnout alkoholickým nápojům, a pokud to jde, omezit fyzickou námahu,“ poznamenal primář s tím, že lidé by měli myslet také na to, že odpověď organismu na nadměrné ztráty vody a soli se může dostavit i několik dní poté, co byl člověk extrémnímu horku vystaven. „Proto bychom měli pamatovat na dostatečný pitný režim neustále,“ doplnil.

Při horkém počasí je potřeba také věnovat zvýšenou pozornost malým dětem. „Na našem dětském oddělení už jsme měli hospitalizované dvě děti s úpalem. Problémem může být i úžeh nebo spálení kůže na přímém slunci,“ sdělila mluvčí nemocnice.

S dětmi během poledne jen ve stínu

V horkých dnech je podle primářky dětského oddělení Lucie Procházkové potřeba být s dětmi během poledne ve stínu. „Malým kojencům do šesti měsíců věku pobyt na přímém slunci nedoporučuji vůbec,“ uvedl primářka s tím, že při případném slunění je třeba také myslet na ochranu kůže a používat opalovací krémy s vysokým UV faktorem. „Zásadní je také snižování okolní teploty v uzavřených místnostech nebo dopravních prostředcích tak, ať pokud možno rozdíl mezi vnitřní a venkovní teplotou nepřesáhne sedm stupňů Celsia. Nikdy nenechávejte v horkých dnech samotné dítě v zaparkovaném autě, a to ani na krátkou dobu,“ upozornila Procházková.

Podle zdravotníků mnohdy lidé nerozlišují mezi úpalem a úžehem, protože některé příznaky se prolínají. „V případě úpalu jde o přehřátí organismu. Objevuje se během působení vysoké teploty na lidský organismus a dochází k němu zpravidla v případě, že tělo produkuje nebo přijímá více tepla, než je schopné samo „odevzdat“ okolí. Naopak úžeh je poškození lidského organismu vlivem slunečního záření dopadajícího přímo na oblast hlavy a šíje, a to při dlouhodobém pobytu na slunci bez pokrývky hlavy,“ poznamenala mluvčí nemocnice.

Víkend bude stát za to, až 35 °C a silné bouřky

Počasí

Výběr článků

Načítám