Hlavní obsah

Triumfující Kuba: Není to úspěch republikové ODS

České Budějovice

Hejtman Jihočeského kraje a lídr krajské kandidátky občanských demokratů slavil ve volbách obrovský úspěch. V kampani, kterou postavil především na své osobnosti a týmu odborníků, získal přes 45 procent a nebude na vládu potřebovat koaliční partnery. Po vítězství však zdůrazňoval, že se rozhodně nejedná o úspěch vedení republikové ODS.

Oslavy ODS po vítězství v krajských volbách na jihu ČechVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

„Bylo by velmi nešťastné vykládat to jako úspěch republikové ODS. Ten výsledek je velmi specifický a já myslím, že na těch číslech je to jasně vidět. Je to úspěch jihočeského týmu, který se mi podařilo sestavit, a jsou za ním roky práce,“ prohlásil Kuba. Zmínil, že mu před volbami psala spousta lidí, kteří mají k republikové ODS výhrady. „Psali, že by ODS nikdy v republikových volbách nevolili, ale našemu týmu na jihu Čech dají kvůli dosavadní práci hlas,“ konstatoval Kuba.

Upozornil, že podobný výsledek, kdy krajské volby v celorepublikovém měřítku v podstatě vyhrálo ANO a vládní strany neuspěly, očekával.

„Scénář se naplňuje. I tam, kde se čekaly souboje o pár procent, ANO utíká. Je k velkému zamyšlení, jestli se ta politika dá dělat jenom pražskou optikou,“ zdůraznil jihočeský hejtman.

Do Prahy, aby ovlivňoval více centrální politiku ODS, se ale zatím nechystá. „Něco jsem Jihočechům slíbil. Mám závazek tady na jihu Čech a chci pokračovat. Mě to tam netáhne,“ ujistil.

Kuba také uvedl, že má na spoustu věcí odlišný pohled než jeho kolegové ve vedení ODS. „Možná nás budou chtít používat jako nějaký příklad, ale to není tak, že by ODS začala v parlamentních volbách kandidovat sama a uspěla by. Je za tím strašná spousta věcí,“ přemítal hejtman.

Zmínil, že už jej vlastně i unavovalo vedení ODS něco říkat. „Určitě to však neznamená, že by se naše cesty rozešly,“ dodal hejtman.

Živě: Studio Novinek ke krajským a senátním volbám 21. 9. 2024Video: Novinky, ČTK

Jihočeská ODS kandiduje sama. Kampaň bude ukazovat Kubu, ne stranu

Domácí

Výběr článků

Načítám