Hlavní obsah

Potvrzená česká oběť povodní: Tělo 27leté ženy z Jesenicka odnesla voda až do Polska

Lipová-lázně
Aktualizováno

Záplavy v Olomouckém kraji mají druhou potvrzenou oběť. Totožnost 27leté ženy z Jesenicka, jejíž tělo bylo nalezeno v Polsku, potvrdila analýza DNA. V celém Česku tak počet potvrzených obětí zářijových povodní stoupl na šest.

Foto: X/Policie ČR

Rozvodněná řeka Staříč v obci Lipová-lázně

Článek

„Od polských kolegů jsme obdrželi výsledky odborného zkoumání DNA provedeného u těla nalezeného v Polsku u obce Hlucholazy. Analýzou bylo potvrzeno, že se jedná o 27letou ženu, kterou jsme pohřešovali od 14. září. Oba pohřešované muže se nám dosud nepodařilo nalézt,“ informovala ve středu policie na síti X.

Pátrání po ženě a dalších dvou lidech začalo poté, kdy v obci Lipová-lázně na Jesenicku spadlo auto do rozbouřené řeky Staříč. „Jedné osobě se podařilo dostat na břeh, další tři osoby měly zůstat uvnitř. Po vozidle i osádce pátráme,“ sdělila tehdy policie.

Hlucholazy v Polsku jsou od místa, kde voda vzala auto s lidmi, vzdušnou čarou vzdálené zhruba 20 kilometrů. Staříč je přítokem řeky Bělé, která se na polském území mění v názvu na Biala Glucholazka a ve finále se vlévá na jihozápadě Polska do Kladské Nisy.

Lidé zasažení povodněmi dostanou finanční pomoc, schválila Sněmovna

Domácí

Po posádce auta začali okamžitě pátrat přivolaní vodní záchranáři Českého červeného kříže, terénním autem se tehdy dostali i přes kritickou situaci do míst, kam policie ani hasiči už nemohli. Po hodině své úsilí ale vzdali. Na místě byl obrovský proud a záchrana už nebyla možná.

Zničené vozidlo našla policie o dva dny později zhruba půl kilometru daleko. Nikdo v něm nebyl. K tragédii došlo v době, kdy se po extrémních deštích začaly rozvodňovat toky na severu Olomouckého kraje.

„Nechci se ale k tomu vyjadřovat. Je to neštěstí, které obec výrazně zasáhlo. Pro nás citlivá věc. Všichni to byli kamarádi, jeden z nich náš hajný,“ řekl už dříve Novinkám starosta Lipové-lázní Vladimír Šantrůček (nezávislý).

O zmíněné ženě z ČR na počátku října informoval polský premiér Donald Tusk jako o oběti povodní v Polsku, pak následovaly testy DNA. Polsko patřilo vedle Česka k zemím střední Evropy, v nichž nechaly povodně z poloviny září největší následky.

Nelítostná rychlost a síla. Povodeň v Jeseníku zachytila hasičská kamera

Krimi

Šest potvrzených obětí povodní

V Olomouckém kraji jde o druhou potvrzenou oběť letošních záplav, v Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku je nepřežila také sedmdesátiletá žena. Jde o seniorku, kterou dobrovolní hasiči v sobotu 14. září včas evakuovali do bezpečí, v neděli ráno však z evakuačního centra v protějším kulturním domě odešla a vrátila se domů, vzápětí část jejího domu strhla Vidnávka. Tělo seniorky bylo nalezeno o tři dny později nedaleko jejího bydliště.

Zářijové povodně mají dosud v celém Česku šest potvrzených obětí. Kromě ženy z auta byla první obětí žena, která utonula v říčce Krasovka na Bruntálsku. Další dvě oběti byly z Krnova, jedna z nich byla nalezena v úplně zaplaveném bytě, další v potoce. Poté byla nalezena seniorka z Kobylé nad Vidnavkou, k šesté oběti dosud nejsou známé podrobnosti.

Nejtragičtější záplavy za dvě desetiletí poničily řadu měst zejména v povodí řeky Odry, která pramení v Česku. Jesenicko patřilo k povodněmi nejhůře zasaženým oblastem, samotné město Jeseník rozbouřená voda odřízla od okolí.

Kdo jsou pohřešovaní po povodni? Byli to kamarádi, říká starosta o trojici z utopeného auta

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám