Hlavní obsah

Tornádem zničené hospody stojí, strachu z bouřek se ale lidé jen tak nezbaví

Podruhé už by do toho nešli. Majitelé restaurací zničených před třemi lety na Břeclavsku tornádem mají stejnou odpověď na otázku, zda by se znovu rvali s osudem. Potvrzují, že podnik se dá znovu postavit, ale nejhorší jsou šrámy na duši a obavy z počasí.

Hrušky a Moravská Nová Ves tři roky po tornádu Video: Milan Vojtek, Novinky

Článek

Hrušky byly první vesnicí, kterou 24. června 2021 zničilo tornádo. Ani Dolní krčma u železniční zastávky živlu neodolala. Vážně poškozená stavba fungovala ještě deset dnů po pohromě. Při odklízení trosek v obci v objektu bez střechy se zničeným stropem rozdávali brigádníkům pití. To už věděli, že dům musí k zemi. Provoz utnul statik, při druhé návštěvě vzhledem k postupující destrukci domu nařídil bezodkladnou demolici.

O jednadvacet měsíců později Jiří Škrabal a Jaroslav Bradávka otevřeli obnovený podnik. Do rozhodování o obnově vstoupila místní firma Hrušecká stavební s nabídkou, že když tam chodí na oběd, postaví novou hospodu. Vloni na Velikonoce, jednadvacet měsíců po demolici, ji otevřeli.

Nikde tak nehlídají oblohu

„Jde to lépe než před tornádem, jsme v novém a vypadá to lépe. Ale jednoduché to není, splácíme úvěr za stavbu i ten, který jsme si předtím vzali na koupi hospody. Máme se co otáčet. K tomu také pociťujeme růst cen, není to lehké,“ říká Škrabal.

Foto: Petr Horník, Právo

Obec Hrušky po tornádu

Hospoda je nová, ale tornádo a zážitky s ním spojené z mysli lidí nikdo neodstraní. „Kdykoliv se na obloze objeví mračna, vybaví se nám to. A teď, vzhledem k předpovědi, zvláště,“ řekl s odkazem na páteční upozornění meteorologů, varujících před bouřkami s krupobitím a možností vzniku tornád.

Do další obnovy by už nešla

Z předpovědi nebyla nadšená ani Pavlína Šottl Sečkářová, která vloni na začátku prázdnin znovu otevřela Restauraci u Sečkářů v sousední Moravské Nové Vsi. „To už z mysli nikdo nevymaže. Ano, máme strach, že se vrátí. A kdyby tornádo přišlo znovu, tak se odstěhuji někam pryč. Jedno kam. Ale znovu to zažít nechci, opravdu ne,“ odpovídá žena na otázku, co by dělala, kdyby se situace opakovala. „Tehdy nikoho nevarovali a přišlo tornádo. Dnes varují před nebezpečím, včetně možnosti tornáda. Těžko říct, co je horší. Jestli to podcenit, nebo zbytečně vystrašit lidi, pokud nic nepřijde,“ přemýšlí.

Jídlo si dají, pivo pijí doma

Mladá žena restauraci znovu postavila. Příběh obnovy rodinného podniku U Sečkářů ovlivnila smrt strýce, který při tornádu zahynul. A protože byl spoluvlastník budovy, obnově předcházelo dědické řízení a další administrativní problémy. U Sečkářů rovněž nabízí obědová menu. O obědy je zájem, jinak je to ale horší než před covidem. „Lidé se naučili pít doma a už tolik nechodí. Snad to spraví aspoň letní turistická sezona,“ říká.

Dům postavili nový, strach z bouřek ale zůstává. V rodičích i dětech

Domácí

Tornádo před třemi lety zasáhlo Hrušky a Moravskou Novou Ves na Břeclavsku, Mikulčice a Lužice na Hodonínsku, Hodonín a jeho část Pánov. Velká část budou v zasažené oblasti je již opravena či znovupostavena. Někde zůstaly proluky v místě zničených staveb. Pomoc potřebuje příroda, tornádo zničilo drtivou část stromů a stopy po jeho cestě budou v krajině znatelné řadu let. Následky, které zanechalo v lidech, ale zůstanou navždy. Nikde jinde se lidé nedívají na bouřková mračna s takovými obavami jako ve zmíněných obcích.

Výběr článků

Načítám