Hlavní obsah

TOP 09 má připravenou náhradu za Lipavského

Vládní TOP 09 má podle vyjádření své předsedkyně Markéty Pekarové Adamové náhradníky na post ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti), kdyby se rozhodl v kabinetu jako nestraník po odchodu Pirátů nepokračovat. Koalice se podle Pekarové Adamové také shoduje na tom, že již nebude obsazovat post ministra pro legislativu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Článek

„Shodujeme se na tom, že není třeba tuto situaci nazývat vládní krizí. Jedná se o výměnu jednoho ministra, nicméně vládu zřejmě opouští jedna koaliční strana, jež ale má od začátku pouze 4 mandáty v Poslanecké sněmovně. S vládní většinou se tedy nic nemění,“ řekla po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem šéfka vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Pavel si na pondělní odpoledne sezval předsedy vládních stran, aby s nimi probral aktuální situaci, která nastala poté, co premiér Petr Fiala (ODS) oznámil, že kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení podá návrh na odvolání odpovědného vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti). Piráti to pochopili jako vyhazov z vlády a v pondělí večer skončí několikadenní hlasování o odchodu z kabinetu. Pokud rozhodnou kladně, demisi podají i ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Poslední zmíněný post by už podle Pekarové Adamové neměl být obsazen, poté co Šalomoun skončí. „S koaličními partnery jsme ve shodě, že ministr pro legislativu by už obsazován být neměl a tato agenda by měla přejít pod ministerstvo spravedlnosti. Dohodneme se na obsazení postu ministra pro místní rozvoj a svěříme digitalizaci ministrovi, který bude tímto pověřen,“ přiblížila.

STAN chce uvolněné Bartošovo ministerstvo, otazník zůstává u Lipavského

Domácí

Lipavský už avizoval, že v případě pirátského odchodu z vlády podá demisi na funkci ministra zahraničí, ale spojí to pravděpodobně i s vystoupením ze strany. Od té doby se spekuluje o tom, že by mohl ve vládě zůstat jako nestraník.

„Netajíme se tím, že zahraniční politika je pro nás jednou z priorit. Pokud skutečně Piráti odcházejí, tak je za mě jednou z možností, že by setrval Jan Lipavský. Dlouhodobě jeho práci chválím. Jsem s ním v kontaktu,“ reagovala šéfka TOP 09 na dotaz, zda by měli zájem, aby Lipavský v kabinetu zůstal jako nestraník.

„Pokud bychom se nedohodli na pokračování, tak si umím představit, že obsadíme tento post z vlastních řad. Pokud by měl zájem pokračovat, tak bychom se i mohli dohodnout přímo s ním,“ doplnila.

Lipavský v pondělí odpoledne jednal s premiérem Petrem Fialou (ODS) o další budoucnosti. Výsledky schůzky nejsou zatím známy. Večer se Fiala sejde na Hradě s prezidentem Pavlem, který tak zakončí kolečko jednání s předsedy vládních stran o současné krizi pětikoalice.

Piráti opustí vládu v úterý, prohlásil Bartoš. Demisi podají Lipavský i Šalomoun

Domácí

Výběr článků

Načítám