Hlavní obsah

Muž z Jindřichohradecka zachránil ženu s utrženou rukou, stal se gentlemanem silnic

Tomáš Krulla (40) z Jindřichohradecka se stal letošním gentlemanem českých silnic. Loni zachránil život řidičce osobního auta, která se u obce Člunek srazila s dodávkou. Žena měla utrženou ruku a zůstala v autě zaklíněná.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Tomáš Krulla (druhý zleva) při přebírání ocenění

Článek

Na 21. prosince 2023 Tomáš Krulla, který pracuje jako lesní dělník, nikdy nezapomene. V ten den cestoval ve svém autě směrem z Jindřichova Hradce na Kunžak. Bylo 11 hodin dopoledne a on už myslel na klidné vánoční svátky s rodinou. Jenže během několika vteřin se dostal do situace, kterou nikdo z nás nechce zažít.

„Jel jsem po silnici 164 ve směru na Kunžak. Přede mnou jela bílá dodávka, za mnou jela paní v SUV. Ta se mě rozhodla předjet. V době, kdy už míjela moje auto, vybočila do protisměrného pruhu i ta dodávka a bočně narazila do jedoucí řidičky. Vlivem nárazu se osobní auto přetočilo na pravý bok do příkopu, tam se ještě jednou odrazilo, přelétlo přes silnici a skončilo na louce,“ popsal ošklivou nehodu Tomáš Krulla s tím, že musel prudce dupnout na brzdu, jinak by ho rotující řidička smetla s sebou.

Foto: PČR Jihočeský kraj

Havarované auto

Viděl, že ze zdemolovaného auta nikdo nevystupuje, a okamžitě běžel na pomoc. „Dodávka zůstala stát na silnici, jen ji to odrazilo. Řidič působil, že je v pořádku, ale byl trochu v šoku. Řekl jsem mu, ať volá na tísňovou linku, a utíkal jsem k autu, které skončilo na louce. Nešly mi otevřít dveře, musel jsem rozbít okénko. Paní byla při vědomí, ale viděl jsem, že má těžké zranění ruky a že tam hrozí amputace. Musel jsem zastavit krvácení, tak jsem rukama ránu stlačil a držel několik minut,“ popsal záchranu Krulla s tím, že bolestí už nemohl vydržet, ale věděl, že nesmí pustit.

„Paní komunikovala, nejspíš ji při životě držel adrenalin, ale na zranění jsem ji vůbec neupozorňoval, abych ji ještě víc nevyděsil,“ dodal zachránce. Po chvíli mu další svědek, který u nehody zastavil, přinesl obinadlo z lékárničky a tím ženě zraněnou ruku zaškrtil. „Vše se dělo hrozně rychle, ale zároveň mi to připadalo jako věčnost. Zanedlouho na místo dorazily záchranné složky. Ženu se z nabouraného auto podařilo vyprostit a letecky byla transportována do nemocnice,“ dodal zachránce.

Řidička nakonec bohužel o ruku přišla. Svému zachránci ale poděkovala za záchranu života s tím, že se nyní učí žít s protézou. Kdyby na místě Tomáš Krulla nebyl, žena by s největší pravděpodobností vykrvácela. Za záchranu života si proto začátkem srpna odnesl titul Gentleman silnic. „Věříme, že tento dramatický příběh s dobrým koncem bude motivací i pro další řidiče, a to nejen na jihu Čech, aby v podobných situacích neváhali pomoct, i když to nebude jednoduché. Pan Krulla na nic nečekal a jeho bleskurychlá reakce zachránila lidský život. Právě díky takovým příběhům náš projekt před dvaceti lety vznikl,“ řekl Jan Marek, ředitel projektu Gentleman silnic.

Ocenění Gentleman silnic uděluje Generali Česká pojišťovna ve spolupráci s Policií České republiky. Za dvacet let ocenili už přes dvě stě dvacet lidí.

Pět lidí se zranilo při srážce aut u Třeboně

Krimi

Výběr článků

Načítám