Hlavní obsah

Tisková konference po jednání vlády

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se ve středu sešla na svém pravidelném jednání. Děje se tak zároveň v době, kdy vládní pětikoalice po tříletém téměř bezproblémovém fungování prožívá krizi, protože Piráti chtějí z kabinetu odejít kvůli návrhu na odvolání jejich předsedy a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše z funkce. Novinky nabízejí tiskovou konferenci po jednání živě.

Živě: Tisková konference po schůzi vládyVideo: ČTK

Článek

Kabinet měl na programu návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok, který počítá s deficitem 230 miliard korun, o dalších deset miliard by se pak měl ještě prohloubit kvůli škodám způsobeným ničivými povodněmi. Diskuse měla proběhnout také nad novelizací letošního rozpočtu, kde se má kvůli povodním taktéž schodek navýšit, a to o 30 miliard na 282 miliard z původně plánovaných 252.

Jde o první zasedání vlády po víkendových krajských a senátních volbách, které pro vládní strany nedopadly přívětivě. Propadli hlavně Piráti, u nichž kvůli tomu rezignovalo celé předsednictvo včetně předsedy Ivana Bartoše. V úterý mu navíc premiér Fiala oznámil, že podá návrh na jeho odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení. To Bartoš a Piráti označili za podraz a hodlají z vlády, kde mají tři resorty - místní rozvoj, zahraničí a legislativu - odejít. Jedná se o první velkou krizi pětikoalice po tříletém vládnutí.

Původně chtěli Piráti po úterním kroku Fialy žádat přesunutí projednávání rozpočtu, ale návrh ve středu nakonec nevznesli. O odchodu z vlády budou Piráti hlasovat od pátku do pondělí na svém fóru, výsledek by měl známý v pondělí večer.

Vláda možná pirátská křesla obsazovat nebude, Lipavského chce nechat

Domácí

Výběr článků

Načítám