Hlavní obsah

Tisková konference koaličních lídrů po jednání s prezidentem

Aktualizováno

Sérii jednání s předsedy stran vládní koalice absolvuje během pondělního odpoledne a podvečera na Pražském hradě prezident Petr Pavel. Důvodem je vládní roztržka způsobená odvoláním končícího šéfa Pirátů Ivana Bartoše z postu vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Ten podle všeho vyústí v odchod Pirátů z vlády. Vyjádření aktérů Novinky přinášejí živě.

Živě: Vyjádření koaličních lídrů po jednání s prezidentemVideo: ČTK

Článek

Jako první zamířil na Hrad Bartoš, který stejně jako celé vedení Pirátů po neúspěšných krajských volbách oznámil konec ve vedení strany. Záhy jej premiér Petr Fiala (ODS) kvůli nezvládnuté digitalizaci stavebního řízení navrhl odvolat, což Piráti vnímají jako vyhazov z vlády a na interním fóru hlasují o odchodu z koalice.

„Řešili jsme situaci, která je v současné době na vládě, tedy návrh na mé odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Pan prezident to odvolání akceptuje,“ oznámil po schůzce končící šéf Pirátů. Prezidentovi také řekl, že podle něj premiér Fiala jednal při jeho odvolání z funkce v rozporu s koaliční smlouvou.

Zopakoval, že předpokládá, že Piráti rozhodnou v hlasování na svém fóru, které končí v pondělí večer, rozhodnou o odchodu z vlády. „Oba ministři za Piráty jasně řekli, že po hlasování demisi podají,“ ujistil. Vyhnul se ale otázce, zda by považoval za „zradu“, kdyby ministr zahraničí Jan Lipavský zůstal v kabinetu jako nestraník. Lipavský již předem avizoval, že demisi případně podá, ale zřejmě ji spojí s odchodem od Pirátů.

Záznam: Vyjádření lídrů koaličních stran po jednání s prezidentemVideo: ČTK

Po Bartošovi jsou na Hrad pozváni předseda STAN Vít Rakušan, šéf lidovců Marian Jurečka a předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Pan prezident se od začátku snaží situaci uklidňovat, v čemž máme společný postoj. Je potřeba vyřešit spor mezi koalicí Spolu a Piráty. Je třeba rychle přijít s tím, aby vláda byla akceschopná. To je i přání pana prezidenta,“ řekl po setkání Rakušan, který zopakoval, že ho mrzí odchod Pirátů z vlády, ale zároveň není možné, aby vláda procházela v současné době nějakou dlouhodobější větší krizí.

Rakušan také Pavlovi řekl, že v případě oficiální nabídky je STAN připraveno vést resort pro místní rozvoj.

Kolečko jednání na Hradě uzavře v 19:30 schůzka Pavla s premiérem Fialou. Ten již avizoval, že pokud se naplní předpoklady a Piráti v úterý skutečně oznámí vypovězení koaliční smlouvy a tím i odchod z koalice, chtěl by mít do dvou týdnů jasno o nové podobě kabinetu.

Kromě Bartoše by v případě konce Pirátů odešli i ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Právě Lipavského role je pro kabinet důležitá a dle spekulací je ve hře i jeho setrvání v kabinetu po odchodu Pirátů. Sám ministr na toto téma uvedl, že pokud by strana opustila vládní koalici, u Pirátů by skončil.

STAN chce uvolněné Bartošovo ministerstvo, otazník zůstává u Lipavského

Domácí

Výběr článků

Načítám