Hlavní obsah

Tisíce prváků musí pojišťovně nahlásit pokračování ve studiu. Zbývá jim jen několik dnů

Studenti prvních ročníků středních a vysokých škol mají už jen do neděle čas na to, aby o nástupu na novou školu informovali svou zdravotní pojišťovnu. Školy to za ně hlásit nemusí a část to nedělá. Pokud se ale nikdo se změnou neozve, stát přestane na pojištění přispívat a absolventi se tak vystavují riziku, že jim časem za neuhrazené pojistné začne nabíhat dluh.

Foto: Envato Elements

Ilustrační snímek

Článek

„V případě nástupu na střední školu by měli studenti zdravotní pojišťovnu kontaktovat do osmi dnů po začátku školního roku. Stejně tak i studenti, kteří jsou přijati na vysokou školu, a to i v případě, že mají zápis například až v říjnu,“ uvedla pro Novinky mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Do konce srpna jsou maturanti a absolventi devátých tříd základních škol bráni ještě jako státní pojištěnci, za které platí pojistné každý měsíc stát, pokud se tedy nenechali přes prázdniny někde zaměstnat nebo se třeba nenahlásili na Úřad práce.

To s 1. zářím končí a rozběhne se lhůta osmi dnů, během nichž musí oznámit své pojišťovně, co s nimi bude dál. Zda pokračují ve studiu, anebo jim pojistné začne platit zaměstnavatel či oni sami.

Po druhém kole přijímaček zůstalo bez školy 701 deváťáků

Domácí

Pokud to neudělají a situaci nijak řešit nebudou, hrozí, že jim začne nabíhat dluh na pojistném, který by v krajním případě mohl skončit i exekucí.

„Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra v podzimním období řeší zvýšené množství případů, u nichž je nutno doložit některou skutečnost související se změnou školy. Jde řádově o tisíce případů,“ uvedla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jana Schillerová. Přesnou evidenci ale nemají.

„Pokud nemají klienti k dispozici potvrzení o studiu, mohou zdravotní pojišťovnu kontaktovat prozatím s potvrzením o přijetí ke studiu a doklad o studiu doložit až po zápisu,“ doplnila Plívová z VZP.

Různý přístup škol

Ošemetná je situace v tom, že školy nemusí povinně své studenty pojišťovnám nahlašovat. Přistupují k tomu různě. Některé univerzity administrativu za nováčky vyřeší jako třeba Univerzita Karlova v Praze.

„Zdravotním pojišťovnám podává informaci o pokračujícím studiu hromadně za všechny studující ta fakulta Univerzity Karlovy, kde je studující ke studiu zapsán,“ doplnila mluvčí univerzity Petra Klusáková.

Naproti tomu třeba střední školy se v tom tolik neangažují. Žádný zákon to po nich nechce.

„Dřív byla zákonná povinnost, že školy musely přihlašovat žáky. To už dávno padlo a je to povinností pojištěnce,“ upozornil předseda Asociace středních průmyslových škol Jiří Zajíček. „Už se některým dětem stalo, že nenahlásily, že dál studují, a pojišťovny po nich chtěly platby na zdravotní pojištění,“ potvrdil.

V praxi nejprve pojišťovny vyzvou dotyčné k platbě a upozorní je, že o nich potřebné informace nemají. Za samotné opoždění podání potvrzení o studiu postih udělují jen zřídka, spíše vůbec.

Ignorování výzev se ale nemusí vyplatit. Upozornila na to i letošní kampaň Milostivé léto zaměřená na dluhy na pojistném, která některým lidem v exekuci umožnila prominutí penále a exekučních nákladů, pokud dluh zaplatí.

Pojišťovny radí lidem, aby si ověřili, že mají všechna potvrzení a informace v pořádku.

Agresi podléhají čím dál mladší děti a školy nejsou připravené na krizové situace, varují experti

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám