Hlavní obsah

Tisíce pracovních míst i hrozba vyšší kriminality. Premiér řešil na Třebíčsku dostavbu Dukovan

Valeč

Velká příležitost pro český průmysl a také pro regionální ekonomiku. Tak shrnul premiér Petr Fiala (ODS) svůj výstup po konferenci o dostavbě dvou bloků jaderné elektrárny Dukovany. Politici se v pondělí sešli společně s podnikateli na dohled od elektrárny, na zámku ve Valči na Třebíčsku. Mluvili i o hrozbě vyšší kriminality.

Premiér Petr Fiala na brífinku po konferenci o dostavbě DukovanVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

Vítěz tendru v hodnotě zhruba 400 miliard korun, jihokorejská společnost KHNP, už má podle premiéra dohodnutou spolupráci s řadou českých firem. „Je podepsané memorandum s asi osmdesáti českými podniky,“ konstatoval Petr Fiala.

Socioekonomická studie nám ukáže nejen příležitosti, ale i rizika spojená s dostavbou Dukovan. Měla by být k dispozici do konce října a podle ní budeme dál postupovat.
Petr Fiala, premiér

O výstavbě dvou nových jaderných reaktorů rozhodl Fialův kabinet v červenci, nyní s KHNP jedná o smlouvě. Tu by měli podepsat do konce března příštího roku. První ze dvou nových reaktorů by měl být hotový v roce 2036.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Premiér Petr Fiala a hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (vpravo) na konferenci o dostavbě jaderné elektrárny Dukovany ve Valči na Třebíčsku.

Stavba bude podle předsedy vlády impulzem pro rozvoj českého hospodářství a ve finále přinese posílení české pozice na evropském trhu s energiemi.

Návrh na přezkoumání jaderného tendru k ÚOHS podala také francouzská EDF

Ekonomika

Hovořilo se i o hrozbách pro Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj, které ponesou největší zátěž spojenou se „stavbou století“. Vláda ani kraj ale v tuto chvíli ještě nemají k dispozici výsledky socioekonomické studie.

„Ta nám ukáže nejen příležitosti, ale i rizika spojená s dostavbou Dukovan. Studie by měla být k dispozici do konce října a podle ní budeme dál postupovat ve shodě a spolupráci s krajem a reprezentanty obcí,“ reagoval Petr Fiala.

Čtrnáct miliard na dopravní stavby

Jedním z největších problémů bude zvýšená dopravní zátěž. Stát už vyčlenil téměř 14 miliard korun, které investuje do dopravních staveb. „Budeme je postupně investovat od letošního roku až do roku 2034. Tam, kde to půjde, půjde návoz po železnici,“ řekl premiér.

Zmínil například opravu železničního mostu u Moravského Krumlova nebo silniční obchvat Třebíče, který nedávno získal - zatím nepravomocné - územní rozhodnutí. Připravuje se také stavba 40 km dlouhého horkovodu mezi elektrárnou Dukovany a Brnem.

Třebíč je o krok blíž „průchvatu“, kritici této varianty se odvolají

Domácí

„Dostavba Dukovan je základní krok pro bezpečnou a stabilní energii, což sníží závislost na dovozu fosilních paliv a podpoří náš přechod na čisté energetické zdroje. Nejde ale jen o elektřinu, ale také o teplo, které chceme využívat,“ vyjmenoval Petr Fiala.

Foto: Jiří Bárta, Novinky

Jaderná elektrárna Dukovany

Vysočinský hejtman Vítězslav Schrek (ODS) zdůraznil, že bude potřeba se připravit na příchod nových pracovníků do regionu a připravit pro ně bydlení, lékařskou péči a také školy a školky pro jejich děti. „To místní obyvatele zajímá,“ potvrdil.

Přijdou i zahraniční dělníci

S tím souvisí i otázka bezpečnosti. „Při nízké míře nezaměstnanosti v Česku si budeme muset z velké části vypomoci zahraničními dělníky, a proto chceme otázce bezpečnosti věnovat významnou pozornost,“ přesvědčuje Schrek.

Vysočina se může pochlubit nízkou kriminalitou. „Zároveň ale máme jeden z nejnižších počtů policistů, rádi bychom byli dopředu připraveni,“ dodal.

Podle hejtmana si kraj plní závazky a připravuje základní trasu pro nadrozměrné komponenty.

Sedm tisíc pracovních míst

Jaderná elektrárna Dukovany se začala stavět v roce 1978, první blok byl spuštěn v roce 1985. Celkový výkon čtyř reaktorů je 2040 MW, dva nové bloky jsou plánované na dalších 2400 MW.

Premiér připomněl, že stávající „jaderka“ vytvořila přes 2300 stálých pracovních míst a zhruba 30 tisíc navazujících míst. „Dostavba přinese šest tisíc dočasných a zhruba tisíc stálých pracovních míst, vesměs pro zaměstnance s vysokou kvalifikací a často nadprůměrnými výdělky,“ shrnul Petr Fiala.

Westinghouse podal k ÚOHS odvolání proti vítězství KHNP. Nelze, reagoval ČEZ

Ekonomika

Související články

Výběr článků

Načítám