Hlavní obsah

Tisíce pacientů mohly užívat vadné ventilátory. Česko se přidá k mezinárodní žalobě

Před třemi lety zmizely z trhu miliony ventilátorů, které využívali pacienti se spánkovou apnoí, aby mohli přes noc klidně dýchat. Společnost Philips čelila podezření, že by některé série mohly být závadné a preventivně je stáhla. Dotčení pacienti z celého světa se teď domáhají kompenzace. K mezinárodní hromadné žalobě se chystá připojit i Česko.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládáme, že poškozených uživatelů vadných sérií výrobků společnosti Philips Respironics mohou být v České republice řádově až tisíce,“ řekl Novinkám vedoucí advokát KLB Legal Boris Achmedov, kterému se už několik pacientů ozvalo.

Nizozemská firma stáhla tehdy preventivně z trhu asi pět milionů ventilátorů, které pomáhají pacientům se spánkovou apnoí či jinými závažnými obtížemi s dýcháním při spánku.

Kvůli snížení hluku z motoru přidala do přístrojů polyuretanovou pěnu. Objevila se však podezření, že se z ní mohou uvolňovat škodlivé či karcinogenní látky, které by mohli pacienti přes masku ve spánku vdechovat. Týkalo se to sérií vyrobených před 26. dubnem 2021.

Ve spánkové laboratoři: Jak probíhá vyšetření a co všechno zde mohou odhalit

Zdraví

V Česku firma proaktivně vyměnila nebo opravila asi 16 tisíc ventilátorů, hlavně ze série DreamStation, které měli lidé doma.

„V současné době bylo již více než 95 % všech přístrojů v České republice, které byly dotčeny dobrovolným bezpečnostním upozorněním, preventivně opraveno nebo vyměněno,“ sdělil Novinkám Martin Chládek, tiskový mluvčí Philips Česká republika. Část lidí se stále nepodařilo zkontaktovat, dál se o to snaží.

Zároveň ujistil, že u aktuálně dostupných zařízení žádná rizika nehrozí. Prokázaly to, jak uvedl, opakované testy.

„Na základě dosavadních výsledků testování dospěla společnost Philips a renomovaní experti k závěru, že používání přístrojů pro spánkovou péči by nemělo vést k žádné újmě na zdraví pacientů. Ujišťujeme, že veškeré přístroje Philips Respironics splňují veškeré platné normy týkající se bezpečnosti a kvality,“ doplnil mluvčí.

Většinou šlo o doma využívaná zařízení. Přetlakové ventilátory používají i nemocnice, dotčeno bylo ale jen několik málo přístrojů. A ty byly vyměněny.

Hromadné odškodnění

Tři roky stará kauza má ale soudní dohru. Ve Spojených státech už Philips souhlasila s mimosoudním vyrovnáním s poškozenými a do fondu pro tento účel se zavázala vložit 1,1 miliardy dolarů. Explicitně však pochybení nepřiznala.

O odškodnění se podle dostupných informací přihlásily už desítky tisíc Američanů, je však otázkou, kolik z nich nakonec zdravotní újmu prokáže.

K podobnému kroku se odhodlaly i evropské státy. Letos v červenci podala v Itálii skupina právníků na firmu hromadnou žalobu. Philips ji podle mluvčího zatím neobdržel. A Česko se k ní plánuje připojit.

„Poškození by se měli ozvat co možná nejdříve. Řízení již totiž bylo v Itálii zahájeno a pokud budou s účastí na podané žalobě otálet, je možné, že se řízení odehraje bez nich, což by je nepochybně připravilo o výhody účasti na hromadné žalobě,“ uvedl Achmedov, jehož kancelář bude české pacienty zastupovat. Dotčení ji mohou oslovit.

Lidé budou muset doložit, že si domů vadné kusy pořídili, ideálně fakturou nebo účtenkou k nákupu. Stejně tak potřebují doklad od nemocnice, pokud přišli do kontaktu s problémovými ventilátory tam.

Britský soud zamítl další české odvolání v kauze Diag Human

Evropa

Výběr článků

Načítám