Hlavní obsah

Tisíce lidí jsou v Bohumíně bez tepla a teplé vody. Město požádá o pomoc stát

Bohumín

V zaplaveném Bohumíně na Karvinsku se sice podařilo obnovit dodávky elektrické energie ze zatopené elektrorozvodny v Pudlově, město má ale problém s dodávkami tepla a teplé vody. Tu podle vedení města nemají tisíce lidí a chladnější počasí už se blíží. Město proto požádá vládu o pomoc.

Zaplavený BohumínVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„Největší výzvou pro nás zůstává zprovoznění výměníkových stanic a plynových kotelen, které zajišťují vytápění a ohřev vody pro většinu bytových domů v Bohumíně. Dvě třetiny z nich povodně úplně zničily. Jejich obnova může trvat týdny,“ sdělila mluvčí Bohumína Jana Končítková.

Momentálně technické služby BM servis a ČEZ Teplárenská pracují na podrobné analýze a diagnostice jednotlivých zařízení. „Už nyní je ale zřejmé, že poškození předávacích stanic a plynových kotelen včetně soustav měření a regulace je velmi rozsáhlé,“ podotkl ředitel BM servisu Marek Pieklo.

Foto: Petr Horník, Novinky

Zatopená část města Bohumín Pudlov

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Bohumín byl týden bez elekřiny. Tu se již podařilo obnovit. Na snímku si lidé nabíjí mobily v elektrocentrále, která vznikla v místním kině.

Černé scénáře naznačují, že tisíce obyvatel zůstanou v příštích týdnech bez tepla a teplé vody. Podle meteorologických předpovědí se sice neočekává prudké ochlazení, teploty ale budou postupně klesat, a tak dlouhodobý výpadek tepla v bytech představuje s přicházejícím podzimem výrazný problém.

Město chce apelovat na vládu

„Drtivá většina lidí v Bohumíně už má obnovenu dodávku elektřiny, což přináší do města alespoň částečný optimismus. Teď musíme co nejrychleji dostat do domácností zpět teplou vodu a hlavně teplo a případně se připravit i na zajištění náhradního řešení pro nejpostiženější lokality,“ řekl starosta města Petr Vícha.

Stejně jako v případě obnovení dodávek elektrické energie je vedení města Bohumína připraveno apelovat na vládu, aby městu v této mimořádné situaci poskytla podporu.

Foto: Dominik Gajda, Reuters

Pohled na Bohumín a rozvodněnou Odru z polské strany města Chalupki

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V Bohumíně se teď uklízí a čerpá voda ze zaplavených lokalit.

„Tohle není běžná havárie, ale rozsáhlá katastrofa, která zasáhla klíčovou infrastrukturu města. Výměna zničených zařízení bude stát miliony korun, a hlavně je časově a technicky velmi náročná. Věříme, že stejně jako v případě obnovení dodávek elektřiny vyslyší vláda naše prosby a pomůže nám situaci rychle zvládnout,“ shrnul starosta.

FOTO: Zatopená dálnice a pomalu opadávající voda stále trápí Bohumín

Domácí

Výběr článků

Načítám