Hlavní obsah

Testovat na drogy poslance? Průkazné by byly jen testy z vlasů, říká adiktolog

V reakci na nález kokainu na toaletách Poslanecké sněmovny nyní někteří poslanci zvažují, že se nechají na přítomnost drog v těle otestovat. Jenže aby výsledky byly průkazné, záleží na tom, jaký typ testu k tomu zvolí. Adiktolog Michal Miovský Novinkám sdělil, že nejpřesnější, ale i nejdražší jsou testy z vlasů. Akci však pokládá za zbytečnou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ivan Bartoš a Alena Schillerová na schůzi Sněmovny ve čtvrtek 29. června 2023

Článek

„Je to vrtěti psem. Různé látky se různě rychle metabolizují. Některé typy látek tak budou klasickými testy ze slin nezaznamenatelné, jiné budou naopak zastoupené více. Například konopí detekují testy poměrně dlouho,“ sdělil Novinkám Miovský. „Zrovna kokain je strašně rychle vyplavený z těla pryč,“ dodal.

Reagoval tak na informace, že se někteří poslanci chtějí nechat otestovat na přítomnost drog v těle. Návrh vznesl vicepremiér a předseda Pirátů Ivan Bartoš, kterého urazilo, že ho šéf ANO Andrej Babiš nazval „symbolem šňupání“. Nápadu se chytli i někteří poslanci SPD a ANO.

Pokud by chtěli poslanci skutečně veřejnosti dokázat, že jsou „čistí“, měli by podle adiktologa podstoupit drogové testy z vlasů, kde se informace o užití drogy ukládá i na několik měsíců. „Ti poslanci, kteří vlasy už nemají, mohou podstoupit testy z chlupů. Takové testy jsou pak forenzně použitelné. Vlasové testy jsou vysoce přesné, ale je to drahá technologie,“ dodal Miovský.

Šéf kabinetu Pekarové podstoupil test na drogy

Domácí

Ve vlase je stopa měsíce

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil má za to, že z vlasu lze stopu drogy zachytit až šest měsíců po jejím užití.

Podle Miovského se ve kštici objeví důkazy i o výjimečném užívání látky, nemusí se jednat o pravidelného uživatele. Naopak test ze slin, moči nebo krve přinese důkaz o užití látky pouze v nedávné době. Tomu poslanci, který návykové látky užívá, ale bude chtít vyjít „čistý“, tak stačí abstinovat jen pár dní.

V této souvislosti byla v minulosti kritizovaná i brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS), která na zveřejnění několik let staré fotografie s bílým práškem reagovala podstoupením testu na drogy. Ten vyšel negativní.

Trestný čin se nestal, řekla policie k fotce primátorky Brna s bílým práškem

Krimi

„Testovat poslance na návykové látky je politické gesto. Do debaty to nepřináší nic racionálního. Je to jen křečovitá reakce,“ hodnotí celou situaci adiktolog.

Celá kauza podle něj ukazuje jen na rozpor mezi poslanci v přístupu k návykovým látkám. Kdy jedna část poslanců by ráda legislativu, která se týká tzv. lehkých drog, uvolnila a druhá to odmítá.

Ovšem i příslušníci té části spektra, která se drog štítí, mohou patřit do péče adiktologů. „Starší poslanci zase častěji pijí alkohol, kouří nikotin atd,“ poznamenal Miovský.

Lepší obrázek dají odpadní vody

Pokud by si poslanci chtěli udělat obrázek o užívání látek ve Sněmovně, stačilo by podle Miovského otestovat tamní odpadní vody. Vobořil by zase testoval poslance pravidelně u vstupu.

„U vstupu může být přístroj, který detekuje stopová množství a je používán třeba na letištích. Je to vteřinová záležitost a nejsou k tomu třeba tělesné tekutiny. Je to například stěr z rukou, z o oblečení,“ poznamenal Vobořil.

Běžně existuje několik typů testů na drogy. Nejběžnější jsou testy moči, krve, slin a vlasů. Každý z nich přitom dokáže odhalit drogu v těle jinak dlouhou dobu.

Testy z moči podle výrobců obvykle detekují nedávné užívání drog, a to v rozmezí několika hodin až několika dnů. Podobně fungují i testy slin.

Přesnější jsou testy krve, které odhalí užití návykové látky i po několika dnech.

Až několik měsíců udrží důkazy o užití drog vlasy. Testy z nich tak mohou odhalit pravidelného uživatele, nejsou však citlivé na nedávné požití látky.

„Je důležité mít na paměti, že výsledky testů na drogy mohou být ovlivněny různými faktory, jako jsou čas od užití drogy, druh drogy, citlivost testu a metabolismus jednotlivce. Při provádění testů na drogy je důležité dodržovat příslušné postupy a normy,“ varují výrobci.

Seznam Zprávy informovaly tento týden o tom, že v lednu 2023 nalezla Ochranná služba Policie ČR papírek se stopami kokainu na pánských toaletách Sněmovny. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebyla se situací seznámena. Kdo drogu na záchody donesl, policie nezjistila.

Na pánské toaletě ve Sněmovně se našel kokain

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám