Hlavní obsah

Terezín a Jaroměř dostanou peníze na záchranu chátrajících památek

Pevnostní města Terezín na Litoměřicku a Josefov na Náchodsku čeká zásadní proměna. Vláda schválila tento týden program ministerstva pro místní rozvoj na jejich obnovu a rozvoj. Za deset let na něj půjde 1,2 miliardy korun. Plán doplní už dříve přijatý záchranný program ministerstva kultury. Dohromady tak na renovaci šesti památkově chráněných objektů v obou městech půjdou tři miliardy korun.

Žižkova kasárna v Terezíně se nacházejí v zoufalém stavu, kus střechy se již propadlVideo: Karel Otcovský, Novinky

Článek

Peníze v následujících letech budou uvolňovat také Ústecký a Královéhradecký kraj i radnice obou měst. Mělo by jít asi o 500 milionů korun pro každé město.

„Do majetku měst přešly pevnosti ve stavu, který nebyl uspokojivý,“ připomněl ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Podle něj není ve finančních možnostech Terezína ani Jaroměře, pod kterou Josefov spadá, zajistit opravu památek.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Žižkova kasárna v Terezíně se nacházejí v zoufalém stavu, kus střechy se již propadl

„Bylo jasné, že pokud se do toho nezapojí více stran, ať už samotná města, kraje, ale i třeba více vládních resortů, tak se nikam nedostaneme,“ řekl Bartoš.

Čtyři památky v Terezíně a dvě v Josefově se nyní nacházejí v zoufalém technickém stavu. Terezínská Žižkova kasárna již částečně přišla o střechu. Poničit objekty mohou podle Bartoše také sesuvy půdy či propady podzemních chodeb.

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Žižkova kasárna v Terezíně se nacházejí v zoufalém stavu, kus střechy se již propadl

„Zásadní bylo, že jsme našli schéma, které ne úplně vždycky v České republice funguje, a to partnerství mezi vládou a jejími resorty, krajem a danou obcí, na jejímž území se památka nachází,“ řekl Bartoš, jenž věří, že se v následujících letech nestane, že by prostředky stát na financování oprav neměl. „Myslím si, že ten závazek bude platit, jsou to významná území,“ uzavřel.

Památky jsou v zoufalém stavu

Terezín plánuje v Žižkových kasárnách vybudovat byty, obchody nebo kanceláře. Ze sousední zbrojnice by mělo být multikulturní zařízení. „V objektu vojenské nemocnice bude zřejmě dům pro seniory a v budově proviantního skladu se počítá s prostory pro podnikatele,“ doplnil starosta René Tomášek (RESET).

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Žižkova kasárna v Terezíně se nacházejí v zoufalém stavu, kus střechy se již propadl

Jaroměř chce ještě letos sanovat krovy obou památek, zásadní opravy začnou v příštím roce. Objekt bývalé nemocnice by měl výhledově sloužit jako sociální zdravotnické zařízení, čtvercová kasárna by podle něj mohla opět sloužit armádě. „Jednáme o tom. Pomyslný míček je na straně armády,“ doplnil starosta.

Také Terezín chystá větší stavební úpravy na příští rok. „Vše by se mělo stihnout do roku 2028, což je limit pro havarijní program,“ doplnil Tomášek.

Budovy najdou různá využití

Ústecký kraj by měl v následujících deseti letech poskytnout na obnovu Terezína asi 400 milionů korun. „Potřebujeme zavázat zastupitelstvo, aby věděli, stejně jako to udělala vláda, že po dobu deseti let sem ty částky půjdou,“ zdůraznil hejtman Jan Schiller (ANO).

Foto: Karel Otcovský, Novinky

Žižkova kasárna v Terezíně se nacházejí v zoufalém stavu, kus střechy se již propadl

Pevnostní města Terezín a Josefov nechal v 18. století vybudovat císař Josef II. jako obranu proti vpádům z Pruska. Šlo o komplexy s rozsáhlým podzemím i složitou nadzemní částí, která sloužila k ubytování vojska i vedení bojů. Ve své době představovala špičkový obranný systém, který ale nikdy nebyl prověřen v boji, protože nepřátelé se mu vyhýbali.

Za druhé světové války se Terezín stal symbolem perzekucí a genocidy, když tam němečtí nacisté zřídili věznici gestapa a židovské ghetto.

Zapomenout na oběti holokaustu je, jako by byly zavražděny podruhé, řekla Pekarová

Domácí

Výběr článků

Načítám