Hlavní obsah

Tématem Jáchymovského pekla byla tentokrát i záchrana Rudé věže smrti

U Brány ke svobodě před kostelem sv. Jáchyma v Jáchymově na Karlovarsku si v sobotu muklové (pozn. red.: muži určení k likvidaci) a jejich potomci s celou řadou hostů připomněli již po 35. utrpení a hrůzy, které zažívali političtí vězni v 50. letech minulého století při těžbě uranové rudy na západě Čech.

Rudá věž smrtiVideo: Rudolf Voleman, Novinky

Článek

Aktuálním tématem číslo jedna byl na letošním setkání další osud Rudé věže smrti, národní kulturní památky zapsané na seznam ochrany UNESCO, která je ve velmi špatném technickém stavu. Jejím vlastníkem je Konfederace politických vězňů (KPV), která byla v posledních letech vnitřně rozhádaná. To se konečně rozhodnutím soudů urovnalo vloni na podzim.

Předsedkyně konfederace chce věž převést

Jak Novinkám a Právu potvrdila předsedkyně KPV Milena Blatná, dluží konfederace po hospodaření minulého vedení s Rudou věží smrti nevyúčtované dotace státu ve výši asi šesti milionů korun, které nesplácením s úroky narostly na asi 25 milionů korun. V uplynulých dnech a týdnech byla zahájena jednání o převodu této památky na stát, respektive do správy Národního památkového ústavu.

„Nám nezbývá než Rudou věž smrti darovat,“ uvedla předsedkyně KPV. „Ale teď je situace taková, že je potřeba ji nejdříve oddlužit,“ pokračovala Blatná s tím, že v souvislosti s dluhy má KPV obstaveny všechny své účty. „Na nich nenechali ani korunu,“ dodala k hospodaření bývalých představitelů. „Tohle musíme dát do pořádku, jinak se nehneme z místa. My nemůžeme říct ano, věž darujeme, protože s dluhy bychom si sami neporadili,“ doplnila.

Věznice, kde týrali politické vězně, je dějištěm filmu. Objeví se v něm i bývalý předseda KSČM

Film

Pokud by nakonec k dohodě nedošlo, tedy že by s tím například nesouhlasily orgány KPV, mohla by v krajním případě hrozit i exekuce. „Kromě 25 milionů korun máme i spoustu dalších dluhů,“ prozradila Blatná s tím, že se jedná například o peníze za energie a podobně. Proto věří, že převod na stát s oddlužením největšího dluhu vyjde.

Baxa: Jáchymovský gulag

„Rudá věž smrti je jedním z ústředních bodů připomínání jáchymovského gulagu,“ uvedl v sobotu po slavnostním aktu v Jáchymově ministr kultury Martin Baxa (ODS). „Ministerstvo kultury společně s ministerstvem financí v tuto chvíli připravuje, jak se dohodnout s konfederací politických vězňů, aby byla Rudá věž smrti převedena do vlastnictví státu a do působení Národního památkového ústavu,“ pokračoval ministr s tím, že by ve věži mohlo vzniknout muzeum připomínající hrůzy 50. let minulého století.

„Stát umí zajistit provozní prostředky i finance na rekonstrukci, protože Rudá věž smrti bohužel není v úplně optimálním stavu,“ konstatoval Baxa s tím, že jednání s konfederaci je teprve na začátku. „Řekli jsme si své představy,“ poznamenal s tím, že jednání ještě budou nějaký čas trvat. „Ten obsah jednání by měl nyní zůstat v jednacích místnostech,“ uvedl Baxa na dotaz, zda je ve hře odpuštění dluhů konfederace. Podobně reagoval na zmínku o možné exekuci. „Já věřím, že Rudá věž smrti bude převedena státu,“ dodal.

Rudou věž smrti by měly navštěvovat děti

„Národních kulturních památek máme v kraji málo. Jednou z nich je Rudá věž smrti v Ostrově. Zde drtili a třídili uran v nelidských podmínkách političtí vězni. Za svou touhu po svobodě a demokracii zde životem zaplatili vysokoškolští profesoři, kněží i vojáci ze západní i východní armády,“ připomněl poslanec a exstarosta Ostrova Jan Bureš (ODS), který převod na stát podporuje. „Moc bych si přál, aby sem jezdily školy na prohlídky,“ dodal a s tím, že v sousedním Německu takto navštěvují školáci povinně nacistické koncentrační tábory.

Rudá věž smrti je nyní od června přístupná každou sobotu a neděli.

Zastupitelé zpětně povolili vykácení lesa pod Klínovcem, které je u soudu jako přečin

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám