Hlavní obsah

Telička: Ursule von der Leyenové jsme měli nabídnout i ženu

Portfolio pro mezinárodní spolupráci, do kterého je navržen ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN), není bezvýznamné, je však otázka, jak se s ním Češi budou identifikovat. Síkela bude mít na starost rozvojovou pomoc, ve které Česká republika nevyniká. Vláda měla nabídnout šéfce komise Ursule von der Leyenové i ženu, říká v rozhovoru pro Novinky bývalý komisař Pavel Telička.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Pavel Telička poskytl rozhovor deníku Právo.

Článek

Je podle vás „mezinárodní spolupráce“ silné ekonomické portfolio, které chtěla vláda?

Síla komisaře je dána celou řadou faktorů. Charakter portfolia je jen jedním z nich a není ten nejzásadnější. Bude záležet na tom, jak si pan Síkela postaví kabinet, jak bude fungovat v komisi vedle komisařů, kteří už slouží třeba čtvrtý mandát a mají okolo sebe ostřílené harcovníky.

Evropská komise je kolektivní orgán a síla komisaře je daná tím, jak je schopný se angažovat v celé agendě komise a jak dokáže donutit ostatní komisaře, aby své věci předjednávali.

Vláda chtěla silné ekonomické portfolio, ale to lze interpretovat různě. Podle mého názoru portfolio pro mezinárodní spolupráci není bezvýznamné, ale určitě jsou portfolia zajímavější.

Česku vyfoukly obchod nebo energetiku v Komisi Slovensko a Dánsko

Evropa

V České republice totiž rozvojová pomoc a mezinárodní spolupráce není nic, čím by byla Česká republika ve světě známá. Nevydáváme na rozvojovou pomoc hodně. Je otázka, do jaké míry se lidé s tímto portfoliem budou identifikovat.

Hovořilo se o tom, že bychom měli dostat obchod či energetiku. Čím to je, že jsme tato portfolia nezískali? Mohlo vadit, že informace pronikla do médií?

Mohlo to hrát roli. Politici to komentovali v době, kdy se to prostě nekomentuje. Ale je otázka, jestli to byla pravda, jestli to reálně připadalo v úvahu.

Ursula von der Leyenová hrála tuto karetní hru velmi dobře. Otázka je, jestli jsme ji nemohli být nápomocni víc. I když jsme měli komisařku ženu 10 let, a proto neměla u nás hrát genderová otázka roli, ve chvíli, kdy Leynová postrádala dostatečný počet žen, mohli jsme jí rovnocennou kandidátku ženu nabídnout. Možná by to bylo prozíravější. Mohlo to hrát roli. Ale vyjednavačem jsem nebyl, nevím, jak to probíhalo.

Mohla být podle vás touto kandidátkou europoslankyně Danuše Nerudová, jak chtěl STAN?

Nechci se ke jménům vyjadřovat, paní Nerudovou jsem viděl třikrát v životě. Ale ano, mohla, stejně tak mohly být navržené jiné kandidátky.

Opozice tvrdí, že Síkelovo portfolio je slabé…

Možná nenaplňuje očekávání nás všech, ale špatné není. Dá se s ním pracovat. Dává panu Síkelovi odrazový můstek. Zcela upřímně mu přeju, aby zdárně zvládl slyšení a uspěl.

Čím konkrétně se má zabývat? Ministr vnitra Rakušan uvedl, že bude zasahovat i do bezpečnosti, další ministři si slibují, že se portfolio týká obchodu…

Jsem rád, že máme tolik odborníků na Evropskou unii. Komise je kolektivní orgán a mezi jednotlivými portfolii bývá přesah. Důležité je, že pan Síkela bude mít vlastní generální ředitelství a velký rozpočet. Neobejde se bez součinnosti s komisařem pro obchod, protože rozvojová agenda a obchod spolu souvisí. Koordinace s členskými státy bude podstatná.

Von der Leyenová představila novou Evropskou komisi

Evropa

Do portfolia patří i lidská práva a hodnoty. To vnímám tak, že bude rolí pana Síkely nejen rozvojově pomáhat regionům, ale i motivovat k odpovídajícímu regulatornímu prostředí. Protože evropské firmy budou konkurovat jejich firmám a měli bychom chtít, aby to prostředí bylo co nejpodobnější. Také nechcete pomáhat zemi, kde se střílí lidi, ženy nesmějí mluvit na veřejnosti atd. Takže Síkelovo portfolio nebude jen ekonomické.

Teprve uvidíme, co bude jeho zodpovědností. Komisař teprve dostane pověřovací dopis.

Je v pořádku, že členové vlády říkají, že portfolio může pomoci českým firmám? Komisaři by přece neměli upřednostňovat své země před ostatními, nebo ano?

Nemělo by se to stávat, ale ne každý komisař tomu odolá. Měli bychom tomu čelit. Ale obhajovat zisk portfolia tímto způsobem není příliš šťastné. Jistě, v těch zemích budou vědět, že rozvojovou politiku bude mít na starosti český komisař, ale proti tomu zase stojí, že česká rozvojová politika není příliš velká už dlouhá léta. Myslím, že to nebude mít zásadní efekt pro to, aby česká firma získala zakázku.

Vláda také hájí Síkelovo portfolio tím, že bude mít největší generální ředitelství. Je jeho velikost podstatná?

To si nemyslím. Myslím, že podstatné je, že má své generální ředitelství a silný rozpočet. Ale jestli má generální ředitelství 3000 lidí nebo 1200, je téměř jedno. Když má generální ředitelství 1200 lidí a má super silného ředitele a navíc v politice, která je ryze unijní, tak má větší váhu. Rozvojová politika má své místo v Unii, silnější než u nás. Není to špatné portfolio. Ale jestli má 3000 úředníků? To bychom se mohli začít bavit o tom, jestli tam není o 500 lidí víc, než by muselo být.

Velké zklamání pro Česko. Síkela bude eurokomisařem pro mezinárodní partnerství

Ekonomika

Související články

Síkela bude pátým českým eurokomisařem

Josef Síkela bude pátým českým eurokomisařem. Jeho předchůdci měli na starosti zaměstnanost, rozšíření EU nebo ochranu spotřebitele a rovná práva.

Výběr článků

Načítám