Hlavní obsah

Teenageři se mohou zapojit do českého letu do vesmíru. Vybraní zažijí stav beztíže

Brno

S propagací české cesty do vesmíru pomůže bojovému pilotu Aleši Svobodovi, který by ji měl coby astronaut Evropské vesmírné agentury (ESA) absolvovat do pěti let, dvacítka kosmických ambasadorů z řad teenagerů. Stát se členy této party mohou všichni studenti ve věku od 13 do 18 let.

Klip k projektu Česká cesta do vesmíruVideo: Hvězdárna a planetárium Brno

Článek

Dvacet vybraných studentů si již v březnu 2025 zkusí na dvacet vteřin ve speciálním letounu i stav beztíže, řekl novinářům ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

„Bude to zážitek na celý život. O zkušenosti se pak jistě podělí s vrstevníky a stanou se tak popularizátory letu i vědy,“ uvedl ministr. Mladí ambasadoři by tak mohli motivovat vrstevníky ke studiu přírodovědných a technických oborů.

Nově spuštěná akce s názvem Zero-G dává dospívajícím unikátní šanci zkusit si testy, které musel Aleš Svoboda zvládnout, aby se mohl stát astronautem.

Foto: vzhurudovesmiru.cz

Dvacet vybraných teenagerů si zkusí stav beztíže při letu ve speciálním letadle, a to již v březnu 2025.

Vítěze akce Zero-G čeká speciální let

Při hodinovém letu vedou piloti letoun po takzvané parabolické dráze tak, že v kabině vznikne stav beztíže. Ten sice trvá krátce, lze při něm ale zažít pocity kosmonauta pobývajícího na naší oběžné dráze. Jde o nejvěrnější simulaci kosmického letu, jaké lze na Zemi dosáhnout. ESA k letu zajistí do ČR speciálně upravený Airbus 310.

Bojový pilot Svoboda se připravuje na vesmírný let. Chce vzít puk podepsaný Dominátorem

Věda a školy
Foto: vzhurudovesmiru.cz

Podpořit Aleše Svobodu a zkusit si něco nového umožňuje nový projekt Vzhůru do vesmíru.

Do projektu se lze přihlásit na nově spuštěných webových stránkách vzhurudovesmiru.cz. V první fázi se stačí jen zaregistrovat, následovat budou ale další etapy výběru. Kupka zdůraznil, že zájemce o let čeká série úkolů, a to včetně psychotestů. Cílem je co nejvíce přiblížit výcvik dospívajícím.

„Určitě ten zážitek z letu ve stavu beztíže bude stát za to. Byla by škoda tuto jedinečnou šanci nevyužít,“ řekl záložní astronaut Svoboda Novinkám.

Vláda schválila podporu českých vesmírných aktivit po roce 2025

Věda a školy

Výběr bude mít celkem šest etap, přičemž zájemci o let by měli ihned začít pilovat angličtinu. Budou muset zvládnout krátký test z ní, protože při letu budou se svými instruktory mluvit výhradně v anglickém jazyce. Čekají je i testy paměti, rychlosti a orientace v prostoru.

Návratnost investice do letu je až osminásobná

Zájemci se musí zaregistrovat na webu do 30. září. V říjnu čekají přihlášené testy komunikačních schopností, kdy budou muset splnit zadaný „kreativní úkol“. Tou dobou již bude Svoboda v německém Kolíně nad Rýnem, kde jej čeká první ze tří dvouměsíčních školení před odletem do vesmíru. S sebou si tam poveze patrně sedm vědeckých projektů z Česka.

Foto: vzhurudovesmiru.cz

Speciální letoun pro let ve stavu beztíže zajistí do ČR Evropská vesmírná agentura.

Zapojí se tak do výzkumu, který může mnohé obory posunout dál. Celkem se o let do vesmíru uchází 60 nejrůznějších projektů. Mimo jiné se týkají boje s rakovinou či 3D tisku. Let přijde na zhruba dvě miliardy korun. Zjednodušeně řečeno Česká republika zakoupí svému astronautovi letenku na některé z raket směřujících na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

„Let posílí českou značku ve světě, naši ekonomiku, naše kosmické firmy a bezpochyby bude mít obrovský motivační význam pro nejmladší generaci,“ uvedl při pondělní prezentaci projektu na brněnské hvězdárně premiér Petr Fiala (ODS).

Vesmírný ping-pong. Meziplanetární sonda JUICE se díky speciálnímu manévru přiblížila k Zemi

Věda a školy

Ředitel hvězdárny Jiří Dušek k tomu doplnil, že návratnost investice do letu astronauta do vesmíru je obvykle až osminásobná. Odráží se v následném rozvoji průmyslu, vědy, a především ve vývoji nových technologií.

Fiala zdůraznil, že kosmický průmysl, v němž nyní v tuzemsku podniká zhruba 50 firem, má pro Českou republiku strategický význam. Připomněl, že technologie z Česka již pracují nejen na oběžné dráze, ale i také na Marsu. Nescházejí ani na sondě JUICE mířící k Jupiteru.

Čeští středoškoláci zaznamenávají úspěchy

Příkladem toho, že nejen tuzemské firmy, ale dokonce i středoškoláci z Česka jsou úspěšní v oblasti vesmírných aktivit, je tým LASAR. Letos uspěl ve finále mezinárodní soutěže Conrad Challenge v ústředí americké vesmírné agentury NASA v Houstonu, a to se svým záměrem znovu využít již nevyužité družice na oběžné dráze Země. Tým měl původně jen pět členů, nyní jich má již 35, přičemž někteří jsou i ze zahraničí.

LASAR vyšle s podporou českých firem do vesmíru ještě letos vlastní minidružici. „Pomůže zjistit, jak využít laser k vyčištění oběžné dráhy od vesmírného odpadu. Je to jedna z prvních družic na planetě, za jejímž vznikem stojí spolek středoškoláků, mimořádné ale budou i experimenty, které na své palubě ponese,“ uvedl vedoucí týmu LASAR Simon Klinga z Gymnázia Bystrc v Brně.

Čeští středoškoláci ovládli soutěž NASA s projektem dálkové opravy družic

Věda a školy

Související články

Výběr článků

Načítám