Hlavní obsah

Tankový den v Lešanech přilákal tisíce lidí

Do Vojenského technického muzea v Lešanech se v sobotu sjelo kolem 15 000 příznivců vojenské historie na 20. ročník tradičního Tankového dne. V rámci ukázek a jízd se představily dvě desítky tanků včetně nejnovějších stroje české armády Leopard 2A4 či legendárního izraelského tanku Merkava. Nechyběl ani předválečný československý tank LT-38, který nacistický wehrmacht využil při obsazování Evropy.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Leopard 2A4

Článek

Muzeum v Lešanech, které je jednou z expozic Vojenského historického ústavu , pojalo letošní Tankový den jako představení různých konstrukčních řešení od 30. let minulého století do současnosti.

„Nutno přiznat, že se nám podařilo poskládat tanky nejenom z našeho muzea, pochopitelně, to je většina, drtivá většina, ale i tu současnost, díky Armádě České republiky,“ řekl ředitel Vojenského historického ústavu Praha Aleš Knížek.

V úvodu tak návštěvníci měli možnost vidět i německý tank Leopard 2A4 zaváděný do současné výzbroje české armády. K vidění byl i jeho předchůdce Leopard 1, který muzeum získalo do sbírek od řecké armády. V dynamických ukázkách, tedy při komentované jízdě v aréně, návštěvníci postupně zhlédli vedle československé také americkou, sovětskou nebo izraelskou konstrukční školu. K vidění byly vedle zhruba 20 tanků i vojenské automobily, průzkumné i užitkové vozy i technika používaná českou armádou, celkem kolem 40 kusů techniky.

Velkým lákadlem byl letos podle Knížka izraelský tank Merkava, který vznikl v 70. letech. Jedná se o páteřní tank izraelských ozbrojených sil, mezi dnes představenými tanky je nejširší a nejtěžší. Lešanské muzeum ho získalo do svých sbírek v roce 2006 a jedná se o jediný pojízdný exponát na světě.

„My jsme teď Merkavu asi pět let neukazovali, protože jsme měli problémy s pásy, přece jen je ten tank konstruován do písku, není konstruován do téhle těžké jílovité půdy, která je tady v Lešanech, takže jsme potřebovali vyměnit čepy pásů,“ řekl Knížek.

Program v aréně završila bojová ukázka, která diváky přenesla do Normandie na konci léta 1944. Utkaly se v ní americké a německé jednotky a byla připomínkou 80. výročí vylodění spojenců v Normandii.

Foto: Vojenský historický ústav

Plánek Vojenského technického muzea v Lešanech

Vojenské technické muzeum v Lešanech se otevřelo v roce 1996 v bývalých dělostřeleckých kasárnách. V halách, pod přístřešky a na volném prostranství představuje stovky historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných, nákladních a osobních vojenských vozidel. Rozsahem a složením sbírek patří mezi nejvýznamnější evropské instituce svého druhu. Unikátní je zejména sbírka československých vojenských dopravních prostředků z období 1918 až 1939 a kolekce kanonů systému Škoda. Stejně jako Letecké muzeum Kbely Armádní muzeum na Žižkově jsou pro návštěvníky otevřeny zdarma.

Výběr článků

Načítám