Článek
Tříchodové menu začal chystat s předstihem. „Je to pro mě obrovská radost. Zároveň jsem trochu nervózní, aby se všechno povedlo,“ přiznává žák plzeňské hotelové školy na Borech. Podávat bude vývar z hovězí oháňky s krupicovými noky a zeleninou.
Jako hlavní jídlo uvaří telecí svíčkovou sous vide se speciální omáčkou, bramborovým pyré s bílým lanýžem. „Metoda sous vide znamená, že maso dáme do vakuových sáčků a uvaříme při nízké teplotě. Je to vlastně šetrná úprava, kdy nám svíčková zůstane v největší kvalitě,“ vysvětluje kuchař a učitel odborných předmětů na plzeňské hotelovce Martin Havlík.
Sladkou tečkou bude dezert z nebílovských jablek, krémového tvarohu, marinovaného ovoce a slaného karamelu. „To je pro mě asi nejtěžší část. Dezert by měl být nezapomenutelný a všechny chutě musí skvěle ladit,“ přibližuje Řežábek.
Gastronomie ho opravdu chytla, a tak si ještě dodělává dvouletou nástavbu. „Náš obor je sice dřina, ale mě to neskutečně baví,“ zdůrazňuje. Nadšení se u něj snoubí s talentem. „Nemusím ho vůbec popohánět do práce. Strašně rychle se učí novým věcem. Je to pro mě odměna, že mu můžu předávat to, co umím,“ nešetří chválou Havlík.
Jak sám potvrzuje, vařit pro prezidenty je prestižní záležitostí. V minulosti měl na starosti menu pro Václava Havla či Václava Klause. „Tehdy jsme vytvořili tři verze, které šly nejdříve ke schválení. Tentokrát to nebylo potřeba. Dostal jsem úplně volnou ruku. Poslal jsem jeden návrh, do kterého jsem zakomponoval i některé lokální ingredience, jako pivo nebo jablka, a ten hned prošel,“ porovnává.
Při přípravě pokrmů platí přísná pravidla. „Nikdo jiný než Honza a já se jídla nedotkne,“ upozorňuje. A přidává vzpomínku z návštěvy Václava Havla „Ráno přijeli ozbrojenci a obsadili prostor. Celou dobu s námi byli dva hygienici, kteří nám koukali pod ruce. A samozřejmě od všeho si brali vzorky a ochutnávali,“ vypráví učitel.
Předpokládá, že podobná kontrola znovu nastane. „Jsme na to připraveni,“ ujišťuje. Jeho svěřenci ještě chystají raut pro další hosty a zaměstnance hejtmanství, kam Petr Pavel v úterý dopoledne s manželkou dorazí. „Nakládali jsme řízečky, kachnu, dělali jsme vývary a další věci, které zaberou čas,“ vyjmenovává středoškolák Rudolf Průcha.
Žáci plzeňské hotelovky budou slavnostní menu pro prezidentský pár, jenž poobědvá s plzeňský hejtmanem Rudolfem Špotákem a jeho partnerkou, rovněž servírovat. „Už jsme poctivě trénovali. Opakovali jsme si etiketu. Procházeli jednotlivé chody,“ nastiňuje učitelka odborných předmětů Tereza Průchová.
Se svým kolegou Havlíkem a také Petrem Berkou se shoduje, že úterní návštěva bude pro středoškoláky skvělou praxí. „Víme, že to zvládnou,“ dodávají.