Hlavní obsah

Tady už nebydlete. Stát nepodpoří obnovu domů v záplavových zónách, nabídne pozemky jinde

Stát již nebude podporovat obnovu bydlení v aktivních záplavových zónách. Zároveň se pokusí najít možnosti, jak lidem postiženým povodní nabídnout vlastní pozemky, které na vodou ohrožených místech nejsou. Řešit také bude, jak naložit s tokem řeky Bělé, která má po povodni na mnoha místech nová koryta. Informoval o tom ve čtvrtek v Jeseníku ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Foto: Petr Marek

Poničené domy na břehu řeky Bělé v České Vsi

Článek

Podle něj není možné pokračovat v podpoře obnovy bydlení v místech zasažených povodní.

„Proto hledáme vhodné pozemky státu tak, abychom je mohli třeba formou směny nebo i jiným způsobem ve spolupráci s městem Jeseník a okolními obcemi lidem nabídnout. Aby si tady mohli bydlení zase postavit,“ prohlásil ministr. Případný odliv lidí z Jesenicka by byl pro něj velký problém. „Nechceme, aby tady do roka a do dne žilo o dva tisíce obyvatel méně. To by byla pro region katastrofa,“ uvedl Výborný.

V té souvislosti už pověřil Státní pozemkový úřad vypracováním studie, která by měla vytipovat pozemky a nastínit řešení. „V příštích dnech ji budu mít k dispozici. Musí to být jasná nabídka, která jednoznačně řekne, tady už nemůžete stavět ani opravovat. Pozemek pak vykoupí stát a jeho dosavadnímu vlastníkovi nabídne jiný,“ vysvětlil.

Kudy teď řeka poteče?

Rozhodl také o vytvoření skupiny expertů z řad pracovníků Povodí Odry, projektantů a dalších odborníků z vodohospodářství, která se bude zabývat tokem řeky Bělé.

Řeka Opava si vybrala jiné koryto a teče muži přes zahradu. Před domem mu strhla most

Domácí

„Projdou celý tok z kopců až po Mikulovice, případně i přítoky. Stanoví, kde se bude tok vracet do původního koryta a z jakých důvodů. A také, kde ho necháme tam, kde si nyní voda sama vytvořila koryto nové. Jasně totiž ukázala, že si svoji cestu najde,“ uvedl Výborný s tím, že komise začne fungovat v řádu hodin nebo několika málo dnů.

V zimě nebude plyn

Na Jesenicku je po záplavách kritická situace rovněž s plynem. Náhradní řešení tam pomůže zajistit rovněž stát. „Víme, že několika tisícům odběratelů nepoteče v zimě plyn, na kterém jsou tady závislí. Musíme najít alternativní řešení, a to i pro podnikatele, jejichž živnost je na něj vázána,“ řekl také v Jeseníku ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Desítky kilometrů potrubí, které v regionu chybí, do zimy nelze nahradit. „Dočasným řešením může být například kombinace přímotopů a možná lokálních dodávek zemního plynu prostřednictvím menších zásobníků. Máme tu bytové domy, sídliště, kde plyn teď není možné dovézt, ale technologie tam jsou a topit by se mohlo, tak řešení, která vidíme v podhorských a horských oblastech v Rakousku, by mohla být dočasným způsobem i v České republice. Nechci však předbíhat. Odvážíme si to jako úkol,“ podotkl.

Snížit počet odběrných míst, kde nepoteče plyn, je nutné. „I z důvodu stability a únosnosti elektrické sítě. Pokud všechny domácnosti zapnou přímotopy, vysoušeče, budou vařit a svítit elektřinou, může to být složité pro distribuční soustavu,“ upozornil Hladík.

FOTO: Jesenicko se vzpamatovává z povodní. Statik už určil domy ke zbourání

Domácí

Výběr článků

Načítám