Hlavní obsah

„Tady Babiš nekandiduje.“ Kandidátskou šeď ANO v krajích válcuje „svatá trojice“

Hnutí ANO v některých krajích postavilo kandidáty a kandidátky, kteří nejsou příliš známí, i když se nejedná o politické nováčky. Kampaň tam pak vypadá, že do čela hejtmanství kandidují Andrej Babiš, Alena Schillerová nebo Karel Havlíček. Krajským lídrům to prý nevadí. Naopak, berou to jako výhodu.

Foto: ANO

Andrej Babiš na startu kampaně hnutí ANO

Článek

V některých částech Česka je upozaďování samotných kandidátů ANO tak významným fenoménem, že se k němu vyjadřuje už i politická konkurence. Jihomoravský hejtman za Spolu Jan Grolich (KDU-ČSL) kvůli tomu natočil speciální video, kde se obrací k voličům, že nemají skočit na kampaň hnutí ANO, ale mají zvážit, jak se kdo v regionu skutečně chová. „Tady Andrej Babiš nekandiduje,“ říká voličům ANO a žádá jejich hlas pro sebe.

Právě mítink ANO na jižní Moravě, kde dostala lídryně Ivana Solařová minimální prostor na sebeprezentaci, celou situaci jasně nasvítil. Solařová to ale považuje spíš za výhodu. „Každý lídr musí být rád, pokud ho podpoří nejvýraznější osobnosti hnutí a je vidět, že táhneme za jeden provaz,“ odpověděla na dotaz Práva Solařová.

Najednou to nevadí. Poslanci ANO chtějí být zároveň hejtmany, prý to obojí zvládnou

Krajské volby

Podobný scénář se odehrává například v ostře sledovaném Středočeském kraji. Tam kandiduje na hejtmana téměř neznámý poslanec Tomáš Helebrant, z posledního místa ho „jistí“ místopředseda Sněmovny a stínový premiér Babišovy vlády Karel Havlíček.

Havlíček jako dohled

Díky Havlíčkově popularitě se dá předpokládat, že svého lídra předběhne v preferenčních hlasech, a voliči si tak sami určí, koho skutečně chtějí v čele hejtmanství. „Ne, nebudu hejtmanem. Přišel jsem jen pomoci,“ řekl přesto Novinkám Havlíček. „Havlíček bude dávat garanci tomu, že když bude Helebrant hejtmanem, tak dohlédne na to, že to bude dělat dobře.“

S tím souzní i středočeská jednička ANO. „Nevnímám to jako nevýhodu, ale naopak jako přednost,“ uvedl Helebrant.

Proti matadorovi krajské politiky Martinu Půtovi (SLK) v Libereckém kraji postavilo ANO dalšího skoro neznámého politika, a to nejen z celostátního pohledu, ale i v samotném regionu. Jde o poslance Davida Pražáka, který se začal více zapojovat do společenského života kraje až v souvislosti se svou kandidaturou.

Pražák se domnívá, že zastínění některých krajských lídrů stranickými esy je jen uměle vytvořené téma. „Ve všech stranách je normální, že jsou známější lídři a hlavní tváře. Nemyslím, že to je věc, která lidi zajímá. Zajímá je, co se děje u nich v krajích,“ reagoval Pražák. On sám si prý zastíněn nepřipadá.

Připouští to naopak jihočeský lídr Roman Kubíček, ale nevadí mu to. I on je poslancem, ale ani on nepatří k politickým špičkám ANO. „Jsou to jednoznačně nejvýraznější osobnosti a nám v krajích to velmi pomáhá. Oproti těmto osobnostem mají často politici v regionu jen poloviční dosah,“ reagoval na dotaz Novinek.

Potvrzení, že kandidát je v pořádku

Podle politologů je strategie hnutí ANO logická. „Dlouhodobě nemá na nižších úrovních kandidáty,“ říká politolog Otto Eibl z Masarykovy univerzity v Brně. Babiš na plakátech či Schillerová na mítinku pak podle něj mají dodat kandidátům legitimitu a pomáhá to, aby si jich lidé vůbec všimli.

„Volič hnutí ANO je stále hodně fixovaný na lídra, ale v porovnání s jeho počátky to opadává,“ uvedl jeho kolega Lubomír Kopeček. Podíl na tom nese například mediální strategie hnutí, která voličům se stejnou vážností jako Babiše předkládá jeho hlavní pobočníky Schillerovou a Havlíčka. Dále se pak čím dál víc voličů začíná fixovat přímo na značku ANO.

Ovšem jsou i výjimky. Ne všichni lídři staví na hvězdné trojici hnutí. Zlínský hejtman Radim Holiš si již vybudoval v kraji vlastní popularitu a domluvil se s centrálou, že kromě hesla „Vrátíme vám, co vám vláda vzala“ v kampani prodá i vlastní práci. „Rozhodli jsme se pošetřit síly našich top politiků na jiné kraje. Na billboardech chceme mít i tematická krajská hesla,“ uvedl pro Novinky.

Obdobně se bez asistence „svaté trojice“ dokáže obejít olomoucký lídr Ladislav Okleštěk, který také již hejtmanem jednou byl. „Nepotřebuji se za nikoho schovávat. Za tím si stojím. Už proto, že si myslím, že nikdo z našeho centra nezná problematiku kraje lépe než já,“ zdůraznil politik, který byl olomouckým hejtmanem v letech 2017 až 2020.

A do třetice na svůj „ksicht“, jak říká, jede kampaň někdejší ministr životního prostředí Babišových vlád Richard Brabec, který patří k nejvýraznějším tvářím hnutí ANO od jeho vzniku. Muž se stranickou průkazkou číslo 002 zachraňuje volební výsledek hnutí ANO v Ústeckém kraji po korupční aféře původního lídra.

Přebarvená KSČM. Za Stačilo! kandidují v drtivé většině zase jen komunisté

Krajské volby

Související články

Výběr článků

Načítám