Hlavní obsah

Systém na stavebních úřadech se dočkal aktualizace, další budou následovat, slibuje Bartoš

Informační systém, ve kterém pracují stavební úřady, se v sobotu dočkal aktualizace. Některé z věcí, které byly v systému nefunkční či kritizované, by již měly fungovat. Oznámil to na síti X ministr Ivan Bartoš (Piráti).

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Strany Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

Ministrův výčet úprav systému je důležitý zejména pro úředníky, kteří v něm řeší stavební řízení.

„Opravili jsme vícenásobné doručení u nově vypravených dokumentů. Když přidáte dotčený orgán jako účastníka, tak se rovnou vyplní údaje a není nutné zadat oprávněnou osobu,“ napsal ministr.

Lokální administrátoři by podle něj měli mít možnost změnit zpracovatele dokumentu včetně úřadu, což jim umožní vyřešit problém při nesprávně podaném dokumentu z podatelny. Správci rovněž budou moci dokument stornovat. Na úředníky čekají v pondělí i další změny.

Digitální stavební řízení pod palbou. Nelze v něm naplno pracovat, stěžují si města

Domácí

„Vám, kdo pracujete na stavebních úřadech a dotčených orgánech patří velký dík. Možná to tak někdy nevypadá, ale s dodavateli pozorně nasloucháme – naším cílem je dodat to, co od aplikace potřebujete,“ uvedl s tím, že momentálně se pracuje na dalších funkcionalitách, jako je načítání seznamu parcel a účastníků řízení do šablon či hromadné ztotožnění účastníků.

Ministerstvo po spuštění nového systému, který byl spuštěn spolu s novelou stavebního zákona od července, čelí kritice. Úředníci zvyklí pracovat na původních systémech, nové centralizované řešení kritizují, protože v něm některé postupy, na něž byli zvyklí, nefungují, případně musí údaje vyplňovat ručně. Před startem nového systému byly navíc stavební úřady zahlceny žadateli, kteří chtěli využít možnost podat žádosti podle původní normy, což situaci dále komplikuje.

Bez ohledu na to, trvá stavební řízení v ČR měsíce i roky a digitalizace spolu s novým stavebním zákonem má tento stav změnit.

Stavební povolení v Estonsku vyřídíte z gauče za měsíc. V Česku musíte čekat 246 dní

Domácí

Výběr článků

Načítám