Hlavní obsah

Syn Jourové sedí v zastupitelstvu Třebíče a bere od ní zakázky. Teď chce být hejtmanem

Adam Joura sedí v zastupitelstvu Třebíče za hnutí Pro Třebíč, které ve městě vládne v koalici s ANO. Zároveň jako jednatel řídí rodinné firmy Archeon Stavby a Archatt památky real, které od Třebíče získaly zakázky za desítky milionů korun. Jasný střet zájmů syn končící eurokomisařky Věry Jourové a kandidát za STAN na hejtmana Vysočiny ale odmítá.

Foto: Adam Joura, Novinky

Adam Joura

Článek

„My se hlásíme v Třebíči o řadu zakázek, podnikáme tu, máme tu provozovnu. Důležité je, abych neměl vliv na rozhodování města, a to nemám. Snažíme se podat nejlepší nabídku, někdy to vyjde a někdy to nevyjde. Dost výběrových řízení také prohrajeme,“ odmítl Joura, že by mohl své pozice v zastupitelstvu při výběrovém řízení zneužít.

Firmy, ve kterých je Adam Joura jednatelem, patří jeho otci Františkovi. V Třebíči dostávaly zakázky ještě předtím, než vstoupil do politiky. Od roku 2022, kdy se stal Joura zastupitelem, získaly zakázky za bezmála 24 milionů korun bez DPH.

V tendru uspěly i v dalších městech po republice, včetně těch na Vysočině, kde Joura kandiduje na hejtmana.

„Pokud po volbách získám pozici ve vedení kraje, okamžitě dám ve firmách výpověď a přestanu být jednatelem,“ řekl Novinkám Joura. Firmu pak prý bude řídit jeho otec jako vlastník sám. Mladý Joura podíl nemá, i když přiznal, že se v rodině počítalo s tím, že jej dostane.

„Přátelský rozchod.“ Jourová končí v ANO

Domácí

Ukázkový střet zájmů, míní odborníci

Situace se odborníkům nelíbí. „Podle mě je to ukázkový střet zájmů. České zákony ale nepamatují na situaci, kdy jsou zapojeni příbuzní veřejných funkcionářů,“ řekl Novinkám právník Transparency International Jan Dupák.

„Výhody plynou z toho, že pan Joura může jako zastupitel vědět dopředu, že se nějaká zakázka vypíše, a připravit na to svou firmu. Roli hraje i to, když se nějaká firma s politickou vazbou úspěšně účastní zakázek často, tak si mezi konkurenty vydobude takové postavení, že jí pak ostatní vyklidí pole,“ dodal.

Odchodem Joury z firem podle Dupáka střet zájmů neskončí. I když je bude vést otec, budou vazby na vedení města či kraje tak blízké, že bude potřeba možnému zneužití existujícího střetu zájmů předcházet.

Situace se nelíbí ani politologovi Pavlu Šaradínovi, který se zabývá komunální a obecní politikou. „Osobně to za střet zájmů považuji. Samo hnutí STAN získávalo v minulosti popularitu na tom, když kritizovalo za podobné jednání vládu Andreje Babiše,“ poznamenal pro Novinky.

Je to handicap, míní Joura

Joura však soudí, že by ho řízení firmy nemělo z politického života vylučovat. „Vnímám, že je to určitý handicap, že když je člověk dodavatelem kraje, města nebo státu a chce do politiky, tak se do této situace může dostat. Na druhou stranu, pokud by toto mělo lidi diskvalifikovat, tak by se z této sféry lidi nemohli do politiky dostat. To mi připadá jako škoda,“ poznamenal Joura.

Námitku, že by se firmy mohly zaměřit na zakázky v jiných městech či krajích než v tom, kde sedí její jednatel ve vedení, odmítl. „Nic netajím. Pokud by mělo dojít na hlasování, které by zakázky ovlivňovalo, tak bych se ho zdržel. Takhle by to fungovalo asi i na kraji. Lékem je maximální možná transparentnost,“ poznamenal. „Nezamýšlel jsem se nad tím, jak bych mohl situace zneužít,“ dodal.

Joura jako jednatel firmy podepsal loni v květnu smlouvu za 16 472 000 korun bez DPH na revitalizaci třebíčského parku Masarykovy sady.

Okamurova SPD je v europarlamentu v nové frakci s AfD

Evropa

Zakázka byla vypsána 6. dubna 2023, na nabídky dostaly firmy jen dvacet dnů, posledním dnem byl 26. duben téhož roku. Předpokládaná hodnota zakázky byla 16 269 475 korun bez DPH. O zakázku měla zájem i stavební firma FIRESTA-Fišer, s nabídkou 18,9 milionu korun bez DPH prohrála.

Místostarosta Miloš Hrůza (ANO), který s Jourou smlouvu podepsal, střet zájmů nevidí. „Jejich firma se přihlásila do výběrového řízení, to proběhlo, byla na to zřízená komise, která posoudila uchazeče. Zakázku získali. Nevidím problém,“ řekl Novinkám.

Jinak však na situaci nahlíží opoziční zastupitel Stanislav Neuman z hnutí Společně otevřeme Třebíč. „Adam je syn mého spolužáka a kamaráda. Ale v žádném případě nesouhlasím s tím, aby kterákoliv firma, která získává městské zakázky, měla v zastupitelstvu svého člena. Ano, je to střet zájmů. Toto se děje v Třebíči stále,“ řekl Novinkám.

Místopředseda STAN Lukáš Vlček tvrdí, že hnutí jde o to, aby za něj kandidovali lidé splňující morální kritéria. Třebíč je v zadávání veřejných zakázek přísná a transparentní. „Pan Joura, který se stal řadovým zastupitelem města Třebíče v roce 2022, potenciální střety zájmů na zastupitelstvu vždy transparentně nahlašuje a u těchto bodů se zdržuje hlasování,“ dodal.

Okamura zažívá sešup, ANO posílilo

Parlamentní volby

STAN byl „sympatičtější“

Hnutí STAN si Joura pro start vyšší politické kariéry vybral díky své práci pro region, kontaktům a sdíleným ideálům. „Máma mě od toho odrazovala. Říkala, ať žiju šťastnější život, ne život politika,“ přiznal. K zájmu o věci veřejné ho prý přitom právě matka, evropská komisařka Věra Jourová, která stála u zrodu hnutí ANO, inspirovala.

„Mámina cesta byla ryze její. Já jsem si zvolil hnutí, které bylo mně nejsympatičtější,“ uvedl s tím, že v roce 2013, kdy Jourová za hnutí ANO prvně kandidovala, vše vypadalo jinak. „Mohla to být vcelku liberální strana, ale to liberální křídlo postupně vymizelo,“ dodal Joura.

Jeho volební témata odpovídají hejtmanské agendě – doprava, zdravotnictví a speciálně díky umístění Jaderné elektrárny Dukovany na Vysočině i energetika nebo zalesnění holin po kůrovcové kalamitě.

STAN na Vysočině v posledních několika volbách osciluje kolem 10 procent. V současnosti hejtmanský post drží ODS, která má v regionu tradičně silnou podporu. Z Vysočiny pochází jak předseda Senátu Miloš Vystrčil, tak místopředsedkyně strany Eva Decroix. Před čtyřmi roky zde ale vyhrálo krajské volby hnutí ANO.

Volební model nevychází pro vládní koalici úplně zle. I bez lidovců by měla ve Sněmovně 99 křesel

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám