Hlavní obsah

Svobodu pro kvír lidi, znělo z duhového pochodu, který prošel centrem Ostravy

Ostrava

Stejná láska, stejná práva! Není kvír svobody bez svobody všech! Manželství pro všechny! Taková a další hesla zněla z duhového průvodu, který v sobotu odpoledne prošel historickým centrem Ostravy pod dohledem policie. Zúčastnilo se ho několik stovek převážně mladých lidí, kteří se v současné společnosti cítí být diskriminovaní.

Ostrava PRAJD 2024Video: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„Zažíváme diskriminaci při studiu, při hledání práce, při hledání bydlení. Tedy v běžných věcech, kterou jsou zásadní pro život. To musí skončit. Chceme stejná práva pro kvír i trans lidi, pro chudé, osoby s postižením i pro Romy a Romky,“ sdělili přítomným organizátoři akce v úvodu duhového pochodu s názvem Ostrava PRAJD 2024.

Sklidili velký potlesk. Poté se průvod z Komenského sadů vydal přes historické centrum Ostravy za doprovodu policie. V určitých částech musela být vždy stopnutá doprava, avšak některým řidičům to vůbec nevadilo a průvod podpořili.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Hlavní heslo ostravského duhového průvodu

Chybí stejná práva pro všechny

„Už desítky let se diskuse v české společnosti točí jen kolem několika stejných problémů. Kvír lidé stále nejsou legislativně chráněni proti předsudečnému násilí, v otázce manželství pro všechny se po extrémně ponižujících debatách přijal jen další kompromis na míle vzdálený rovným právům,“ zlobí se a vysvětlují důvod akce organizátoři Ostravského PRAJDU, který se v moravskoslezské metropoli konal už pošesté.

Podle nich je problémem i to, že proces tranzice je stále nesmírně náročný a traumatizující.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Účastníci letošního ročníku Ostrava PRAJD

„Trans lidem je stále odpírána veškerá autonomie, proces navíc zcela vylučuje jiné než binární prožívání genderu. Jen díky Ústavnímu soudu, který zrušil povinné kastrace, se situace trans lidí vyvíjí lepším směrem. Zásluhu ale na tom nemají politici, ale kvír organizace, které vedou vyčerpávající a ponižující boj za svobodu,“ uvedla za organizátory Lucie Arendacká.

Systémové problémy

Letošní program Ostravského PRAJDU je oproti předchozím ročníkům pouze jednodenní.

„Letošek je pro nás ve znamení odpočinku, regenerace a nabírání nových sil. Vracíme se tedy především ke kořenům. Potkali jsme se v tradičním průvodu, kde jsme společně ukázali, že jsme tady navzdory jakýmkoliv překážkám či útlaku,“ vysvětlila Emma Konečná, členka kolektivu Ostravský PRAJD.

Dodala, že nejde jen o duhovou párty v ulicích Ostravy, ale především o to znovu poukázat na přetrvávající nerovné postavení LGBT osob a hlubší systémové problémy.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

V průvodu byla různá hesla

Blažek k úřední změně pohlaví: Chci vyloučit možnost, aby muži mohli rodit děti

Domácí
Související témata:
Ostravský PRAJD

Výběr článků

Načítám