Hlavní obsah

Studii o gigafactory udělá CzechInvest

Další změna plánu. Plzeňský kraj nebude mít na starosti dopadovou studii ohledně obří továrny na výrobu baterií do elektroaut, kterou možná na záložním armádním letišti v Líních u Plzně postaví koncern Volkswagen. Podle zjištění Práva tímto úkolem ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nakonec pověřilo CzechInvest.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Letiště Líně během Dne otevřených hangárů

Článek

Hejtmanství přitom čekalo dlouhé měsíce na podklady právě od MPO i CzechInvestu, aby vypsalo veřejnou zakázku na dopadovou studii. „Ministerstvo přišlo s tím, že je jednodušší, pokud to bude řešit samo,“ uvedl hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

Informaci Právu následně potvrdil mluvčí resortu Vojtěch Srnka. Napsal, že dokument zadá státní agentura CzechInvest a bude spolupracovat s Plzeňským krajem, městem Plzeň i s dotčenými obcemi. Kdy přesně se začnou odborníci studií zabývat, zatím není jasné.

„Bude záležet na průběhu jednání se všemi partnery a následné rychlosti zadávacího řízení,“ sdělil David Hořínek, PR manažer CzechInvestu.

Kraj pootevřel dveře ke zrušení letiště Líně

Domácí

Nejde ovšem o první situaci, kdy MPO vyšachovalo kraj ze hry. Hejtmanství totiž mělo být koordinátorem a zřizovatelem podnikatelského parku na záložním armádním letišti v Líních. Pak ale resort otočil a oslovil státní podnik Diamo. „Radši budu vyšachovaný, než abych se pustil do něčeho, co může být špatné,“ řekl před časem Právu Špoták.

Ani teď mu nevadí, že dopadovou studii zajistí CzechInvest. „Myslím, že budeme požadovat stejné věci, jako kdybychom ji měli na starosti my. Takže se vlastně nic nemění,“ podotkl.

Změny na míru

Kraj minulý týden schválil aktualizaci změn územního rozvoje (ZÚR), který je šitý na míru právě gigafactory. „Dopadová studie se bude týkat hlavně školství, bydlení a zdravotní a sociální sféry v celé lokalitě. Oproti tomu vliv na životní prostředí nebo dopravu vyřeší zmiňovaná ZÚRka,“ vysvětlil.

Zástupci dotčených obcí vidí jako zásadní, aby byla studie kvalitní a oni do ní mohli mluvit. „Ať hlavně nevznikne mrtvý dokument, který nebude nikomu k ničemu,“ přeje si starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Obří továrnu na baterie do elektroaut podporuje vláda. Investici za 120 miliard korun označila za klíčovou pro český automobilový průmysl. S Volkswagenem nedávno podepsala nezávazné memorandum o porozumění. Koncern vybírá mezi ČR, Polskem a Maďarskem. Verdikt měl padnout už koncem loňského roku, ale rozhodnutí se protáhlo, také kvůli nárůstu cen energií.

Proti rušení letiště Líně se protestovalo i v Ruzyni

Domácí

Proti gigafactory se konaly už tři protesty, poslední se uskutečnil o víkendu v Praze na ruzyňském letišti. Kriticky se vůči projektu vyjadřují někteří obyvatelé, petici proti továrně podepsalo více než 10 tisíc lidí, ale rovněž piloti i členové aeroklubů, kteří by tím přišli o letiště.

Plochu využívají nejenom oni, ale též například složky integrovaného záchranného systému či firmy.

Výběr článků

Načítám