Hlavní obsah

Pád stropu v pražské škole: Zachránila všechny děti, ocenil duchapřítomnou učitelku ředitel

Aktualizováno

K pádu stropu, který se ve čtvrtek nečekaně zřítil na základní škole v Stoliňské ulici v Horních Počernicích, došlo v podkrovních třídách. Škola teď prověří stav stropů i stěn ve všech třídách na stejném patře. Zatím není jasné, proč k pádu došlo. Ředitel školy Martin Březina ocenil hbitý zásah učitelky, která během vyučování uslyšela podezřelé praskání a stačila své svěřence odvést ze třídy.

Záběry na Chvalskou školu, kde se propadl stropVideo: Lucie Fialová, Novinky

Článek

„Zareagovala velice profesionálně a zachránila všechny děti,“ uvedl Březina pro Novinky.

Upřesnil, že se zřítil sádrokartonový podhled, nikoliv část střechy. Dopadl na lavice. Proč se tak stalo, nechtěl spekulovat. „To bych určitě nechal na odbornících, zatím by to byly dohady,“ reagoval na dotaz redakce ohledně možné příčiny.

Starosta Horních Počernic Petr Měšťan Novinkám odpoledne řekl, že strop se zřítil kolem půl jedné. Šlo o strop ve třetím nadzemním podlaží pod střechou. Ve třídě bylo v tu chvíli kolem 25 dětí. Budova je podle starosty 24 let stará, nikdo tedy nečekal, že by se mohlo něco stát.

Ohledně návratu dětí do školy na poslední vyučovací den se informace od ředitele a z radnice lišily. „Zítra děti určitě do budovy nepůjdou,“ řekla odpoledne Novinkám první zástupkyně starosty Horních Počernic Hana Markulinec Moravcová s tím, že se čeká na vyjádření policie a hasičů.

„Škola bude samozřejmě zavřená, jsou prázdniny, a až nás tam pustí, tak musíme udělat celkovou revizi celého stropu v podkroví a uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ doplnila.

Březina ale později uvedl, že by se děti do školy v pátek vrátit měly. „V pátek normálně předáme vysvědčení, akorát v podkroví ne,“ sdělil Březina. Poznamenal, že nic podobného za svoji kantorskou kariéru nezažil.

Na místě po pádu stropu zasahovali záchranáři i hasiči. Převoz do nemocnice ale nebyl u nikoho nutný. Rodiče byli ze strany ředitele základní školy o všem informováni a ubezpečeni, že se nikomu nic nestalo.

Základní školu v Horních Počernicích navštěvuje zhruba 300 dětí. To, jak otevře v září, se podle Moravcové uvidí i podle toho, v jakém stavu budou stěny a stropy v ostatních třídách na stejném patře. „Musí se udělat revize ve všech místnostech, které jsou v podkroví,“ doplnila.

Učitelka ve třídě v Horních Počernicích slyšela praskání a radši vyhnala děti ven. Záhy spadl celý strop

Krimi
Foto: ZZS HMP

Spadlý strop v pražské škole

Související témata:

Výběr článků

Načítám