Hlavní obsah

Středoškolák z Plzně zabránil tragédii, teď ho ocenil prezident

Když řidič za jízdy zkolaboval, teprve osmnáctiletý Matyáš Diba z Plzně autobus zastavil a zabránil tragédii. Za statečný čin v úterý získal od prezidenta Zlatý záchranářský kříž.

Foto: ČTK

Matyáš Diba z Plzně přebírá od prezidenta Petra Pavla Zlatý záchranářský kříž.

Článek

Student střední elektrotechnické školy se k loňské nehodě sám nevrací. „Vždyť už je to skoro zapomenuté,“ reagoval bezprostředně na dotaz Novinek, co pro něj ocenění znamená. Za hrdinu se rozhodně nepovažuje a pomoc bere jako samozřejmost. „Musím ale říct, že je to pro mě čest,“ přiznal po chvilce a vtipkoval, že podruhé se na Hrad určitě nepodívá.

Do Prahy v úterý vyrazil s rodiči, kteří jsou na něj náležitě hrdí. „Neumím si představit nic šlechetnějšího, než je záchrana lidského života,“ pronesl prezident Petr Pavel k laureátům, mezi nimiž byl i mladý Plzeňan. Po slavnostním ceremoniálu se ho někteří ptali, jestli po maturitě rovnou nenastoupí ke složkám integrovaného záchranného systému. „Já bych ještě rád šel na vysokou,“ odvětil Matyáš.

Událost se stala minulý prosinec ve Šťáhlavech u Plzně. Šoférovi se náhle udělalo špatně. „Vydal divný zvuk, klepal se, dostal křeč a zapřel se nohou o plyn. Pak ztuhl, přestal vnímat a padl na levé boční okno,“ vyprávěl tehdy Novinkám student, jenž seděl vpředu.

Foto: HZS Plzeňského kraje

Autobus po nehodě, která se stala loni ve Šťáhlavech u Plzně. Zranění utrpělo pět lidí.

Vozidlo se nekontrolovatelně rozjelo. Matyáš měl v té době čerstvě řidičský průkaz. Okamžitě skočil k šoférovi a snažil se mu sundat nohu z plynu, což nešlo.

Autobus nejdřív narazil do protijedoucího auta, kde bylo pět lidí včetně ročního miminka. Potom se řítil na sloup elektrického vedení. „V tu chvíli jsem se trochu bál. Začali jsme rychle couvat, tak jsem strhl řízení. Narazili jsme do zastávky a zastavili se až o zámeckou zeď,“ líčil.

Prezident předal ocenění za záchranu škrcené ženy nebo pomoc při nehodě

Domácí

Následně otevřel dveře, spolu s dalšími dostal řidiče ven a zavolali záchranku. Matyáš ještě pomohl několika otřeseným pasažérům. „Zachoval se jako profík. Byla jsem z celé události v šoku. Děkuji bohu, že jsme měli takového statečného mladíka nablízku,“ řekla Milena Titzeová.

Dopravní nehoda, která se stala loni ve Šťáhlavech u Plzně. Zranění utrpělo pět lidí.Video: Klára Mrázová, Právo

Pohotovou reakci vyzdvihli také zástupci autobusového dopravce Arriva, kteří se s ním později setkali a předali mu dar, i ředitel plzeňské policie Karel Machulda. Ten studentovi udělil v květnu ocenění Gentleman silnic. „Díky němu nedošlo k tragédii,“ zdůraznil Machulda.

Naštěstí jen lehká zranění utrpěli dva cestující z autobusu a dva z osobního vozu. Sanitky je odvezly do nemocnice. Tam skončil kvůli zdravotní indispozici i řidič.

Student strhl volant autobusu a zabránil tragédii

Domácí

Výběr článků

Načítám