Hlavní obsah

Středoškoláci v Žatci zakončili vojenský výcvik přísahou, tři z nich při nástupu zkolabovali

Vojenskou přísahou před ministryní obrany Janou Černochovou (ODS) a náčelníkem generálního štábu Armády ČR Karlem Řehkou skončilo ve středu v Žatci pro 69 středoškoláků dobrovolné vojenské cvičení. Vojenský dril podstupovali hoši i dívky čtyři týdny. Šlo o pilotní projekt, příští rok se má rozšiřovat.

Středoškoláci zakončili výcvik přísahou, tři při nástupu zkolabovali.Video: Michael Polák, Novinky

Článek

Slovy „pro obranu vlasti jsem připraven nasadit i svůj život. Tak přísahám!“ končila přísaha, která ve středu dopoledne zazněla v areálu kasáren 41. mechanizovaného praporu v Žatci.

Věrnost republice, odhodlání bránit ji proti vnějšímu napadení nebo statečnost a ukázněnost tu přísahalo 69 absolventů dobrovolného vojenského cvičení, které česká armáda letos premiérově nabídla středoškolákům starším 18 let.

Ačkoliv slavnostní akt přísahy začínal v 9 hodin ráno, tedy ještě ne v tom největším vedru, tři studenti během slavnostního nástupu postupně zkolabovali. Podlomily se jim nohy a skáceli se k zemi před zraky svých rodičů, prarodičů, sourozenců i učitelů z jejich škol. Nic vážného jim ale nebylo, šlo o kombinaci vyčerpání a velkého horka.

FOTO: Studenti ve vojenském újezdě drilují jako profesionální vojáci

Domácí
Foto: Michael Polák, Novinky

Studenti při nástupu před vojenskou přísahou v areálu kasáren v Žatci

„Tohle se za stejného počasí stává i u základního výcviku profesionálů. Naučit se stát na nástupu v takovémto počasí po nějakou dobu je jedna z těžkostí vojenské služby,“ řekl Novinkám generál Jiří Líbal, velitel 4. brigády rychlého nasazení. „My dlouhodobí vojáci profesionálové už máme zažité finty, jak tomu předejít. Třeba hýbání prsty u nohou nebo lehké pohupování, ale oni to ještě neznají. Před přísahou měli jednoduchý nácvik, ale dlouhé stání samozřejmě netrénovali,“ dodal generál.

Foto: Michael Polák, Novinky

Text přísahy, která zakončila premiérový vojenský výcvik středoškoláků.

Od pěti na nohou

V Žatci výcvik dokončilo 55 chlapců a 14 dívek. Vojenský dril podstupovali po dobu čtyř týdnů. Každý den jejich výcviku byl naplánován do detailů. Zahrnovalo to budíček v 5 hodin ráno, ostré střelby z ručních zbraní nebo hod granátem, pořadovou, taktickou, topografickou a ženijní přípravu, kurz první pomoci a tělesnou přípravu v podobě tradičních ranních rozcviček, ale i polních přesunů na velké vzdálenosti.

„Hod granátem ve mně vyvolal strašně velký stres, bála jsem se hodně. Ale když jsme to splnili, tak to ze mě spadlo a měla jsem chuť si hodit znovu,“ popsala Monika Truongová, kterou velitelé vyhodnotili jako jednu ze dvou nejlepších absolventů výcviku.

Foto: Michael Polák, Novinky

Absolventka české části vojenského výcviku Monika Truongová, studentka Střední školy diplomacie a veřejné správy v Mostu.

Náročné podle ní byly polní přesuny na velkou vzdálenost. „To bylo hodně nekomfortní. Vesta, kterou jsme měli na sobě, i batoh na zádech byly strašně těžké. Bylo to nepříjemné, bylo vedro a museli jsme si pomáhat navzájem,“ popsala čerstvá maturantka na mostecké Střední škole diplomacie a veřejné správy. „Ale vůbec mě ten nekomfort neodradil. Klidně bych příští rok jela znovu,“ ujistila dívka.

Na piloty stíhaček F-35 je nával studentů

Domácí

Chtějí k armádě

Podle náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky si teď armáda bude vyhodnocovat, jak nejlépe naložit s absolventy, které výcvik zaujal natolik, že už nyní by chtěli svou budoucnost spojit s armádou. „Řada těch studentů už opravdu vyjadřuje zájem o službu vojáka z povolání, studium na Univerzitě obrany nebo o službu v aktivní záloze. To je pozitivní výsledek,“ těší Řehku.

Jedním z těch, kteří by se chtěli stát vojáky z povolání, je také student Jan Pařízek. Před prázdninami dokončil studium na odborném učilišti v Karlových Varech a coby vyučený elektrikář a strojní zámečník už chce být prospěšný armádě. „Vzhledem k tomu, čím jsem vyučený, tak bych rád spravoval pozemní techniku buďto tady v Žatci, nebo ve Staré Boleslavi,“ má jasno student.

Dominika z Rakovníka zase při výcviku zaujaly zbraně a lákalo by ho studium balistiky. Takže víc než s armádou by svou budoucnost viděl ve spojení s policií. Výcvik si ale pochvaloval. „Už jen to, že jsem to dokončil, je velký zážitek,“ řekl. Na přísahu za ním přijela celá rodina. „Už se mi po nich stýskalo, během těch čtyř týdnů byly i chvíle, kdy bych se raději vrátil domů,“ přiznal.

Foto: Armáda ČR

Součástí výcviku byly i ostré střelby nebo hod granátem.

Výcvik byl rozdělen na českou a moravskou část se základnami v Žatci a v Hranicích na Moravě. Většina praktických cvičení probíhala ve vojenských prostorech Libavá a Hradiště. Na Moravě dokončilo výcvik všech 42 přihlášených studentů, v české části 69 mladých lidí z 85 přihlášených. Důvodem pro předčasné ukončení bylo zranění, ztráta motivace nebo jiné očekávání.

Foto: Armáda ČR

Studenti vstávali v 5 hodin ráno, podstupovali tradiční ranní rozcvičky a k mobilům měli přístupu až na konci dne.

Příští rok jich bude víc

„Původně jsme letos chtěli vzít jen třicet lidí v Čechách a třicet na Moravě. Mít v těchto dvou místech po jedné četě a otestovat si na nich inovace v povolávání, vystrojování nebo v samotném výcviku. Zájem byl ale tak obrovský, že to nakonec skončilo na daleko větších číslech,“ přiznal Řehka.

Foto: Michael Polák, Novinky

Na přísahu dorazily za svými mladými vojáky hrdí rodiče i další příbuzní. Na snímku absolvent Dominik z Rakovníka a jeho rodina

Pro příští rok se podle něj počítá s rozšiřováním, účastníků by mělo být ještě víc. „Určitě cílíme na vyšší čísla, než byla letos. Na druhou stranu má to také své limity, výcvik si musí udržet svou kvalitu, abychom účastníky spíš neodradili,“ dodal náčelník generálního štábu armády.

Obrana nakupuje jak o život, zakázek má za půl bilionu

Domácí

Výběr článků

Načítám