Hlavní obsah

Strana Lepší Česko s mimozemšťany stáhla z kandidátky do Senátu muže, který se prohlásil za mrtvého

Rokycany

Kontroverzní Václav Prokůpek nakonec nebude v senátních volbách reprezentovat stranu ANO – lepší Česko s mimozemšťany a občany motoristy. Její předseda Tomáš Franěk Novinkám potvrdil, že ho stáhli z kandidátky pro rokycanský obvod. Důvodem jsou nepravdivé informace, které o sobě jednapadesátiletý muž prohlašoval.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Václav Prokůpek pochází z Rokycanska a kandidoval do Senátu za ANO – lepší Česko s mimozemšťany a občany motoristy.

Článek

Franěk tak reagoval na zjištění Novinek, s nimiž ho redakce konfrontovala. „Jsem rád, že jsme se to dozvěděli teď než během kampaně. Hned jsme situaci řešili, takže už za nás kandidovat nebude,“ podotkl předseda.

Řekl, že Prokůpek lhal o svém vzdělání i trestní minulosti. „Ukázal mi pouze osvědčení o programu celoživotního vzdělání z Univerzity Palackého v Olomouci. Jsem přesvědčený, že takhle diplom z doktorského studia nevypadá,“ zdůraznil Franěk.

Jednapadesátiletý muž ve svém životopisu mimo jiné tvrdí, že předtím studoval Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem nebo Vysokou školu ekonomickou v Praze. Jak Novinky zjistily, žádný titul na nich ale nezískal.

Prokůpek má za sebou rovněž několik soudů. Přitom ale uvádí, že jeho trestní rejstřík je čistý. Nejbizarnější je poslední případ, kdy se prohlásil za mrtvého, aby nemusel platit dluhy. Podle informací Novinek si dokonce vytvořil vlastní úmrtní list.

Plzeňský krajský soud mu loni za úvěrový podvod a padělání a pozměňování veřejných listin dal podmínku a peněžitý trest. „Když jsem ho požádal o důkaz o čistém trestním rejstříku, výpis byl pět let starý. A to není dostatečné,“ upozornil Franěk. Nového kandidáta za rokycanský obvod už vybírat nebudou.

Do Senátu kandiduje muž, který se prohlásil za mrtvého

Volby do Senátu

Související články

Výběr článků

Načítám