Hlavní obsah

Stovky policistů odejdou, čekejte velké protesty, hrozí odbory kvůli platům

Letošní podzim a konec roku může být mezi členy bezpečnostních sborů hodně napjatý. Očekávali navýšení svých platů o deset procent od října, jak původně plánoval i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Jenže nic takového se zatím nechystá, šéf resortu práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) hovoří až o lednu. Odboráři kvůli tomu varují před masovým odlivem stovek lidí a také před dlouhodobými protesty.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ministr vnitra Vít Rakušan

Článek

„Máme požadavek, aby ke zvýšení došlo už v letošním roce, protože je spousta policistů, kteří už této vládě nevěří a řeší, jestli se přidá a kolik se vůbec přidá. Máme u bezpečnostních sborů za poslední dva roky propad reálných příjmů přes dvacet procent, možná i pětadvacet, a ti lidé skutečně zvažují, že odejdou,“ řekl v pondělí Novinkám předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Tomáš Machovič.

Uvědomuje si, že pokud by došlo k přidání na platech o deset procent všem členům bezpečnostních sborů, nepůjde o malé peníze, které by ministr a vedení policie museli sehnat.

„Celkově je to kolem 4,5 miliardy na rok, ale vzhledem k tomu, že takřka dva roky jsme nedostali přidáno a ten propad reálných příjmů je vysoký, je tudíž těch deset procent skutečně zanedbatelných,“ míní Machovič.

Jurečka: Většina platů ve státní správě by mohla od září vzrůst až o deset procent

Ekonomika

Pokud by k tomu nedošlo ještě letos, mohl by podle něj nastat od policie i dalších sborů exodus především zkušených lidí, kteří mají odslouženo třeba přes dvacet let.

„Hrozí velké odlivy příslušníků do konce roku. Myslím, že skutečně půjde o stovky lidí. Jen na jednom obvodním ředitelství v Praze jde o zhruba padesát lidí,“ varoval před masivním odchodem šéf policejních odborů.

A ani noví policisté nemají podle Machoviče na růžích ustláno vzhledem k nástupnímu platu cca 30 tisíc hrubého měsíčně.

Podzim bude horký

„Pokud bychom se s panem ministrem nedohodli a on by pak neuspěl případně na vládě, tak jsme připraveni na dlouhodobé protesty od září,“ nastínil Machovič, že další jednání s ministrem Rakušanem budou klíčová.

„Myslím si, že podzim bude horký,“ poznamenal k tomu v České televizi šéf odborářské Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký po jednání s ministrem Rakušanem (STAN), které měli šéfové z bezpečnostních složek na vnitru minulý týden v úterý.

Neříkejte nám tady „v Karviný“. Ministr Rakušan dostal na debatě v místní pivnici vynadáno

Domácí

Podle ČT přitom reálně hrozí, že k navýšení platů členů bezpečnostních sborů dojde nejdříve od ledna příštího roku. Rakušan sice letos v lednu na setkání s občany v Karviné plánoval, že se tak stane už na podzim a o zmíněných deset procent, jenže prý dosud nezískal podporu koaličních partnerů.

„Myslím si, že bezpečnostní složky máme řešit zase standardně od 1. ledna příštího roku,“ uvedl v ČT ministr Jurečka (KDU-ČSL). A nic o zvyšování platů ještě letos neví ani klíčový muž v otázce peněz, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). O případném zvýšení platů alespoň od 1. ledna bude prý kabinet rozhodovat v září při schvalování státního rozpočtu na rok 2025.

„Mám informace, že to, co ministr Jurečka uvedl, zatím nebylo na vládě projednáváno,“ oponoval šéfovi resortu práce a sociálních věcí odborář Machovič.

Vláda však podle něj v současné době oddaluje jednání k platům. Navíc ho překvapilo, že pouhý den po úterním jednání odborů s Rakušanem vystoupil veřejně ministr Jurečka a konstatoval, že k případnému zvýšení platů dojde až od ledna.

Další schůzka v srpnu

Zmíněné úterní jednání mezi ministrem vnitra a odbory zastupujícími policisty, hasiče a členy Vězeňské služby ČR sice prý zásadní posun v této věci nepřineslo, podle Machoviče i samotného Rakušana ale není všem dnům konec.

„Schůzka k platům s panem ministrem je 22. srpna. On naše požadavky z předchozích jednání zná - máme jasný požadavek navýšení o deset procent do tarifních platů všem příslušníkům bezpečnostních sborů,“ přiblížil Machovič.

Rakušan prý odborářům minulý týden řekl, že na platy je tady prostor a že se tím kabinet bude zabývat po poslaneckých prázdninách.

„Platy policistů a hasičů bude vláda řešit společně s platy dalších zaměstnanců ve veřejné sféře v srpnu a v září, nejde tedy o uzavřenou věc. Informoval jsem o tom i odborové svazy bezpečnostních složek na jednání v minulém týdnu, další setkání máme naplánované na konec srpna,“ sdělil v pondělí Novinkám Rakušan s tím, že panika není na místě.

Co slíbil, to prý splnil

Připomněl, že jak dříve slíbil, podařilo se jeho resortu získat minulý týden rozhodnutím vlády z rozpočtu dalších 1,95 miliardy korun na fungování policie i hasičů v letošním roce. Ty však nejsou určeny na platy, ale – jak uvedl sám Rakušan –, zamíří na provoz, investice a celkovou bezpečnost občanů ČR.

Podařilo se však podle něj také prosadit na vládě pokrytí zvýšených nákladů sborů na zajištění bezpečnosti při květnovém mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě. Podle informací Novinek šlo o cca 90 milionů korun navíc.

„Díky penězům, které jsem získal, je také policistům od července zase vyplácen stravovací příspěvek. O dalších financích na vnitřní bezpečnost budeme jednat na vládě,“ poznamenal ministr s tím, že dělá pro členy bezpečnostních sborů absolutní maximum.

„Policistům a hasičům jsem slíbil stejný objem na letošní platy, jaký byl loni. Splnil jsem od ledna. Garantoval jsem posílení rozpočtu na letošní rok, což schválila vláda. Slíbil jsem navrácení příspěvku na stravovaní, ke kterému taky došlo. Věřím, že společným jednáním, které jsem přislíbil, kterému se nevyhýbám, najdeme řešení,“ věří Rakušan, který jednání s odboráři bere podle svých slov jako samozřejmost, nikoliv formalitu.

Ministerstvo vnitra dostalo z rozpočtu 1,95 miliardy navíc

Domácí

Výběr článků

Načítám