Hlavní obsah

Stovky Čechů si vyzvedly léky v cizině

Víc než osm set lidí si už vyzvedlo léky předepsané lékařem v zahraničí přes eRecept. Novinka platí teprve rok. Nejčastěji proto, že je zapomněli doma, nebo si je nestihli před odjezdem na dovolenou vyzvednout. V některých případech ale může hrát roli i nižší cena, třeba při cestách do Polska.

Foto: Frank May / PICTURE ALLIANCE , ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Od června 2023 bylo v zahraničí vydáno celkem 778 receptů, přičemž nejvíce z nich bylo v Polsku a Chorvatsku,“ sdělila Novinkám mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Gréta Rakašová.

V průběhu letošního roku se počet zvedl na 818, a to hlavně díky tomu, že Češi vyjíždějí více do Polska. Jedním z důvodů může být i to, že tam lidé seženou některé přípravky snáz, v Česku má stále řada léků výpadek, nebo za nižší cenu.

„Polský trh je větší, mají určitě vyšší dostupnost léků,“ poznamenal předseda Mladých lékárníků Lukáš Malý. Obecně mohou být v zahraničí levnější volně prodejné léky. U těch, které hradí pojišťovny, záleží na léku. Za některé mohou lidé zaplatit víc, než jsou v Česku zvyklí.

Při vyzvedávání eReceptu v cizině platí Češi plnou cenu a zpětně si účtenku nechají proplatit svou zdravotní pojišťovnou. Ta ale uhradí jen tolik, za kolik dává na lék v Česku, což může být méně, než pacient zaplatil v zahraniční lékárně.

„Od května tohoto roku roste i počet receptů vydaných v Chorvatsku,“ doplnila Rakašová. Využít Češi mohou některou z více než 1300 poboček chorvatských lékáren od Šibeniku přes Split až po Záhřeb.

Polská lékařka vydávala 900 e-receptů denně. Hrozí jí zákaz činnosti

Zahraniční

Od loňska mohou Češi spoléhat na elektronický recept, který jim jejich ošetřující lékař zašle, v šesti zemích. Vedle zmíněných také v Estonsku, Lotyšsku a Španělsku. Tam ale někteří čeští občané narážejí při pokusu vyzvednout lék přes QR kód na problémy. Ústav to řeší se španělskými úřady.

V brzké době by se měla možnost vyzvednout léky na předpis v elektronické podobě otevřít v dalších třech zemích. Pravděpodobně mezi nimi bude Německo, které už začátkem roku avizovalo chystané změny v digitalizaci a přeshraničním sdílení zdravotních dat.

„Aktuálně jsme ve finální fázi se třemi dalšími zeměmi, jejichž názvy ale předtím, než jsou s nimi dohody finálně nastaveny, nebudeme zveřejňovat,“ doplnila Rakašová.

Lidem, kteří získají od svého lékaře QR kód s eReceptem, stačí přijít do místní lékárny a předložit občanský průkaz nebo pas. Vyzvednout je možné hromadně vyráběné léčivé přípravky, jako jsou generika, nejde to naopak u individuálně připravovaných léčiv nebo vysoce návykových látek.

Na cesty s lékárničkou?

S tím, že chroničtí pacienti zapomenou léky a volají do ordinace s prosbou o recept, se lékaři setkávají běžně. „Před několika dny nám do ordinace volal pacient, který si ho chtěl vyzvednout v zahraničí, a potřeboval penicilin,“ popsala praktická lékařka z Prahy Ludmila Bezdíčková.

Poslání eReceptu pacientům, které lékaři dlouhodobě dobře znají a vědí, s jakými onemocněními se léčí, nevidí jako problematické. Běžně se tak postupuje, i když pacient není v cizině.

„Je to za mě správnější varianta, než preventivně vybavovat pacienty léky, které vůbec nepotřebují. Hodně lidí to požaduje, je to nadbytečné a určitě to není správně,“ doplnila lékařka.

Ačkoliv hromadění léků nedoporučují ani lékárníci, bez pravidelně užívaných léků by lidé neměli vycestovat. Státní zdravotní ústav radí ponechávat je v originálním balení, aby nedošlo k záměně nebo podezření z převážení narkotik.

Venkovských lékáren ubývá. Zachránit je má „létající vedoucí lékárník“

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám