Hlavní obsah

Stoletá? Padesátiletá? Lidé u Sázavy s napětím sledovali, kam až voda vystoupá

Světlá nad Sázavou, Ledeč nad Sázavou

Není to to tak dlouho, co se její děti brodily na druhou stranu řeky Sázavy pro zmrzlinu. Tak málo vody protékalo v létě oblíbenou vodáckou řekou u mostu v centru Světlé nad Sázavou. V sobotu večer paní Ivana ve dveřích domu na nábřeží v Jelenově ulici s obavami sledovala, kam až rozvodněná řeka vystoupá.

Ve Světlé a v Ledči nad Sázavou nachystali hasiči proti povodni i speciální vakyVideo: Jiří Bárta, Novinky

Článek

„Hned v sobotu ráno k nám vlítli hasiči, abychom s tím počítali. Raději jsme odvezli menší děti pryč, zůstal jen starší syn,“ líčí obyvatelka Světlé dramatickou sobotu.

Hasiči na nábřeží plnili vodou speciální mobilní protipovodňové vaky a místní technické služby navážely pytle s pískem k nejohroženějším domům na nábřeží, které jsou nejvíc na ráně.

Katastrofické prognózy, které v pátek předpovídaly stoletou vodu, se na Sázavě naštěstí nenaplnily. Vysočinský hejtman Vítězslav Schrek byl o víkendu optimistický v tom, že by nemusela dosáhnout ani úrovně padesátileté vody.

Sázava sice na některých místech dosáhla na třetí stupeň, žádné větší škody ale nezpůsobila a její hladina v pondělí klesá.

Velká voda se vrací

Ve Světlé nad Sázavou dosáhla řeka druhého stupně. Na velkou vodu jsou ve městě docela zvyklí. Například povodeň z března 2006 tu připomíná značka na plotě jednoho z domů, který má teď bránu do zahrady zabarikádovanou pytli s pískem. Hodně vody tu teklo i po rychlém tání sněhu loni o Vánocích.

„Počítáme se vším, ale snad to nakonec nebude tak hrozné, náš dům je přece jen trošku vyvýšený. Jsme připravení, snad to dobře dopadne,“ přála si paní Ivana, která v sobotu odpoledne pustila alespoň na chvilku ven kočky.

Na nábřeží bylo celý den rušno. „Lidé chodí od rána, je to jak procesí,“ ukazovala na rodiny s dětmi nebo hloučky puberťáků, kteří si přišli udělat fotky nebo se projít. Jindy líná Sázava, která vyděsila lidi páteční předpovědí na stoletou vodu, zkrátka přitahuje pozornost.

„Když koukám na řeku a vidím, že v ní něco plave, sleduji, jestli voda neunáší nějakého člověka,“ říká s obavami paní Ivana.

Stonásobný průtok

Během sobotního večera Sázava ve Světlé vystoupala až na 220 centimetrů a v noci překročila druhý povodňový stupeň, v neděli i nadále hladina stoupá až k 250 centimetrům. Ještě nedávno vysychajícím korytem se nyní valí už více než 100 kubíků vody za vteřinu. Minulou neděli to byl necelý kubík…

O deset kilometrů dál po proudu v Ledči nad Sázavou sleduje řeku s napětím i personál restaurace U Řeky přímo na nábřeží naproti hradu. „Voda vylitá z břehů není, ještě něco málo zbývá, stále je to pod kontrolou. Na velkou vodu jsme připravení,“ hlásila v  neděli před polednem servírka Michaela Radikovská. Dveře do restaurace a penzionu preventivně utěsnili. „Doufám, že to nejhorší je za námi,“ přála si při čekání na hosty.

Sázava se zatím dostala na třetí stupeň zatím pouze v Havlíčkově Brodě. Měrný profil Pohledští Dvořáci dosáhl stupně ohrožení v půl čtvrté v noci. Na třetím stupni je i v Kácově.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Půjčovna lodí v Choceradech

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Související články

Výběr článků

Načítám