Hlavní obsah

Sto milimetrů srážek za hodinu a půl. Ve Zbirohu byly bleskové povodně na kopci horší než dole

Zbiroh

Zbiroh na Rokycansku má po víkendu jedno prvenství. Podle meteorologů napršelo během neděle ve městě nejvíce srážek z celé ČR, konkrétně šlo o 110 milimetrů. Bleskové povodně zatopily desítky sklepů i zahrad. Nádvoří tamějšího zámku se proměnilo ve velké jezero. Laguna se vytvořila také u místní benzinky, odkud hasiči evakuovali obsluhu.

Ve Zbirohu na Rokycansku spadlo v neděli odpoledne během hodiny a půl téměř sto milimetrů srážekVideo: Facebook/Město Zbiroh

Článek

Drtivá většina srážek přitom ve Zbirohu spadla odpoledne během pouhé hodiny a půl. „Šlo o téměř devadesát devět milimetrů,“ vyčíslila Marta Suchá z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Starosta Josef Štícha (SNK za rozvoj města Zbiroh) potvrdil, že přívalový déšť byl extrémní. „Pršet začalo po půl druhé. Voda se valila z polí. Měla takovou sílu, že třeba před úřadem vyskočil poklop u kanálu, který jinak těžko zvednou dva lidi,“ popsal.

„Byl to takový fofr“

Podle něj šlo o historicky jeden z největších přívalových dešťů ve městě. Zaplaveny byly desítky zahrad u Zbirožského potoka. „Majitelé mají zničenou nejenom úrodu, ale také sekačky a další stroje. Byl to takový fofr, že si nestihli nic uklidit,“ pokračoval starosta.

Voda na ulici ve Stachách na Šumavě měla během chvilky 1,5 metru

Počasí

Laguna vznikla rovněž u místní čerpací stanice. „Bylo to jako blesk z čistého nebe a všechno se to stalo během chvíle. Voda tekla z okolních polí a taky ze silnice, u nás se to potkalo. U stojanů bylo zhruba dvacet čísel,“ líčil provozovatel benzinky Michal Růžička.

Jeho podřízená zareagovala duchapřítomně a stačila vše zajistit a vypnout. „Hasiči ji pak přenesli na zádech do bezpečí. Vyprostili taky její auto,“ doplnil Růžička. Naštěstí přímo do obchodu se voda nedostala.

Foto: Záchranný útvar HZS ČR

Voda zaplavila benzinku i silnice ve Zbirohu na Rokycansku. Pomáhal i místní záchranný útvar HZS ČR.

Čerpací stanice však bude zřejmě až do pátku zavřená. Je potřeba vše pečlivě zkontrolovat. Česká inspekce životního prostředí nicméně zjistila, že ropné látky do okolí neunikly. „Bagry tady teď pracují a odklízejí hlavně nánosy bahna, které tady zůstaly,“ sdělil provozovatel.

Z nádvoří jezero

Pod vodou nebyly pouze zahrady u Zbirožského potoka, ale paradoxně i výše položená místa. „Na kopci byla situace snad ještě horší než dole. Lidé měli zalité sklepy, těch bylo dvacet nebo třicet. A přívalový déšť zasáhl dokonce i zámek,“ poukázal Štícha.

Provozní tamější restaurace Petr Šlápota uvedl, že z nádvoří se během krátké doby stalo jezero. „Bylo to drsný. Okapy ani kanály vůbec nestíhaly. Na nádvoří bylo asi deset čísel vody. Chyběl centimetr a dostala by se do krčmy, která je v přízemí. To by byl pořádný průšvih. Takhle skončila jenom v suterénu, kde je vinotéka,“ uvedl.

Postarat se také museli o přibližně 50 zámeckých hostů. „Měli jsme strach, aby srážky nepřišly znovu. Obavy se naštěstí nenaplnily,“ oddechl si Šlápota.

Škody ve městě se podle starosty pohybují v řádech stovek tisíc korun. „Je to neuvěřitelné, ale máme vlastně velké štěstí. Když vidím, kolik u nás spadlo vody, mohlo to dopadnout daleko hůř,“ zhodnotil to Štícha.

Ve Zbirohu pracuje těžká technika, která odklízí především nánosy bahna a štěrku. Do práce se zapojily dvě desítky lidí. „Do konce týdne by mohlo být všechno uklizeno,“ odhadl.

Seniora v Blížejově strhával při bleskové povodni proud, život mu zachránil soused

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám