Hlavní obsah

Stávka učitelů a děti bez hlídání: Spor může skončit až u soudu

Rodiče, kteří kvůli pondělní stávce nemají pro své děti hlídání, se mají se zaměstnavatelem dohodnout na práci z domova. Pokud to možné není, zbývá požádat o dovolenou nebo neplacené volno. Na tzv. ošetřovné podle České správy sociálního zabezpečení nárok nevznikne, podle advokáta Štěpána Ciprýna je to ale sporné a může to skončit i u soudu.

Foto: Novinky

Oznámení o stávce v jedné z mateřských škol

Článek

„Ošetřovné náleží pouze zaměstnanci, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu péče o dítě mladší 10 let, protože školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,“ upozornila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

„Stávka není považována za nepředvídanou událost (aktuální stávka je vyhlášena s předstihem dvou týdnů),“ dodala.

Věděli to všichni předem?

Podle advokáta Štěpána Ciprýna se však ČSSZ může mýlit. „Takto poskytnutý vý­­klad právního pojmu nepředvídatelná událost není právně závazný. Česká správa sociálního zabezpečení jako správní orgán, který aplikuje právo, může závazně vykládat právní pojmy jen pro účely konkrétních řízení. V případě sporu, zda pondělní stávka je, či není nepředvídatelnou událostí, by rozhodoval soud,“ sdělil Právu.

Do stávky jde 70 procent škol

Domácí

Připomněl situaci rodičů, kteří se od škol svých dětí dověděli, že se zapojí do stávky, až ve čtvrtek či v pátek. Celá řada školských zařízení totiž svůj postup zvažovala.

Advokát Jakub Klein z advokátní kanceláře eLegal se přiklání k názoru, že stávka není „nepředvídatelná událost“, a tudíž na ošetřovné nárok rodičům nevznikne. Mohli by však svého zaměstnavatele požádat o tzv. home office, tedy práci z domova. „Zaměstnavatel sice tomuto požadavku nemusí vyhovět, ale pokud se tak stane, svůj nesouhlas musí písemně zdůvodnit,“ upozornil Klein. Rodiče mohou požádat i o dovolenou, zaměstnavatel jim však nemusí vyhovět.

Anketa

Způsobí vám stávka učitelů problém kvůli obstarání dětí?
Ano, bude to problém. Nemáme hlídání.
14,7 %
Ani ne. Máme to jak řešit.
6,6 %
Ne, stávka se nás nijak nedotkne.
78,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26512 čtenářů.

„Zaměstnavatel totiž není povinen zaměstnanci čerpání dovolené na daný den povolit, zvláště pokud o ni zaměstnanec požádá pouze s krátkým předstihem,“ upozornil Ciprýn.

Zapojit se mohou i jednotliví učitelé

„Zákoník práce však uvádí, že zaměstnavatel by měl při určování čerpání dovolené zaměstnancem brát v úvahu jeho oprávněné zájmy a své provozní důvody,“ dodal.

Podobné je to i s neplaceným volnem. „Zaměstnavatel by ho zpravidla měl připouštět, jde-li o závažné osobní důvody,“ míní Ciprýn.

Klein upozornil, že i ve školách, které se do stávky nezapojí celé, mohou stávkovat samotní učitelé a nesmí jim v tom být bráněno.

„Pokud se zaměstnanci včas spojili se svou odborovou organizací, ohlásili jí svůj záměr stávkovat a ta v předstihu zaměstnavateli uvedla počet lidí, kteří se zúčastní a která pracoviště nebudou v provozu, tak se stávky mohou zúčastnit, ať už s tím vedení školy souhlasí, nebo nikoliv,“ dodal Klein. Učitelům však za dobu stávky nepřísluší náhrada mzdy.

Stávkujeme za děti, křičí školy

Věda a školy

Výběr článků

Načítám