Hlavní obsah

Stavební řízení bude řešit Kupka

Digitalizaci stavebního řízení dostane už ve středu na starost ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Na vládě ho tímto úkolem pověří předseda vlády Petr Fiala (rovněž ODS), který tak tuto agendu odebere ministrovi pro místní rozvoj Ivanu Bartošovi (Piráti). Premiér navrhuje Bartošovo odvolání z vlády, důvodem je právě nezvládnutá digitalizace.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Premiér Petr Fiala a Martin Kupka

Článek

„Jednu věc musím vyřešit hned. Ani hodinu nepočká řešení digitalizace stavebního řízení. Jsou tam problémy, hrozí tam škody, čekají na to všichni, že se digitalizace pohne. Na středeční vládě pověřím se souhlasem vlády ministra Martina Kupku, aby vedl pracovní skupinu, která digitalizaci stavebního řízení začne okamžitě spravovat,“ řekl Fiala na úterní tiskové konferenci.

Už dříve v úterý premiér na své sociální síti X informoval o tomto rozhodnutí.

„Digitalizaci stavebního řízení bude mít od zítra na starost speciální tým, který povede Martin Kupka. Pod ministerstvo dopravy spadá Dopravní a energetický stavební úřad, kterého se aktuální problémy velice týkají,“ vysvětlil Fiala.

Analýza, která zlomila Bartošovi vaz: Není plán, nejsou definovány potřeby, navrhuje se přechodné období bez digitálu

Domácí

Kupka má podle Fialy „nesporné úspěchy s digitalizací agend ve svých resortech“.

„Navíc se dlouhodobě věnuje i stávající podobě digitálního stavebního řízení a má do celé věci největší vhled. O tomto kroku jsem informoval koaliční partnery a pana prezidenta,“ sdělil předseda vlády.

Sám Kupka se k digitalizaci stavebního řízení v úterý vyjádřil rovněž na X. „Bohužel systém má k funkčnosti ještě hodně daleko a tento stav začíná poškozovat řadu důležitých projektů. Za těchto okolností už nebylo možné dál čekat na znovu a znovu odkládaná řešení. Piráti stále mají možnost racionálně zvážit situaci a dál se podílet na práci vládní koalice,“ dodal ministr dopravy.

Fiala: O Bartošovi jsem rozhodl sám, jeho neschopnost byla poslední kapkou

Domácí

Výběr článků

Načítám