Hlavní obsah

Stavbaři udělali chybu. V okolí stavby tunelu na D3 páchnou fekálie

České Budějovice

Zápach jako ze žumpy se šíří v okolí stavby tunelu dálnice D3 u Pohůrky v Českých Budějovicích. Stavbaři zřejmě udělali chybu při překládce kanalizace. K retenční nádrži u stavby, kam odpadní vody unikly, jezdily desítky fekálních vozů.

Retenční nádrž a přilehlé domy u stavby tunelu dálnice D3 v Českých BudějovicíchVideo: Pavel Orholz, Novinky

Článek

Na zápach upozornili obyvatelé přilehlých domů. „Bylo to jasně cítit, jako žumpa,“ podotkla žena, která bydlí poblíž.

Mluvčí (ŘSD) Jan Rýdl svolal ke stavbě na hranici Českých Budějovic a Dobré Vody ve středu odpoledne tiskový brífink. „Od dnešních ranních hodin tady řešíme velmi dramatickou situaci, která se na stavbě nesmí stát. V rámci technického překládání vedení odpadních vod, došlo k odvedení významného množství splaškových vod do retenční nádrže, kam rozhodně přijít neměly,“ uvedl Rýdl.

Zdůraznil, že odpadní voda rozhodně neteče do rybníka, na pole nebo pod baráky. „Komunální odpadní voda je na stavbě v retenční nádrži. Okamžitě jsme situaci začali řešit a zastavili ten únik. Zároveň likvidujeme následky, což znamená, že u nádrže už se otáčejí velkokapacitní fekální vozy, které odváží tuto vodu do míst, kde je tato voda podle norem likvidována,“ konstatoval Rýdl.

Obchvat u Budějovic finišuje i s tunelem u Pohůrky

Domácí

Únik metanu?

Zmínil, že ŘSD bude šetřit i to, zda nedošlo z odpadní vody za teplého počasí k úniku metanu. „Ten zaregistrovali obyvatelé přilehlých domů,“ podotkl mluvčí. U nádrže pak připustil, že cítí žumpu.

K úniku odpadní vody došlo, když stavbaři překládali kanalizační řad v souladu s harmonogramem a projektem. Na stavbě pracuje hned několik firem a viníka zřejmě čekají sankce.

„Během překládání došlo k této havárii. Zodpovědnost bude jednoznačně na zhotovitelské firmě nebo firmách. Budeme zjišťovat, zda situaci nezavinilo víc subjektů. Na základě toho pak půjdeme do sankčních článků ve smlouvách,“ vysvětlil mluvčí Rýdl s tím, že ŘSD se omlouvá celým Českým Budějovicím.

České Budějovice se snad konečně dočkají obchvatu, rozhýbala se stavba tunelu na Pohůrce

Ekonomika

Výběr článků

Načítám