Hlavní obsah

Státní vyznamenání za ochranu životního prostředí? Politici chtějí změnu zákona

Okruh lidí, kterým uděluje prezident republiky každoročně státní vyznamenání, by se mohl výrazně rozšířit. Medaili Za zásluhy by mohly převzít i osobnosti, které se zasloužily o ochranu životního prostředí nebo třeba filantropii. Třicet let starý zákon o státních vyznamenáních to neumožňuje, což chce změnit místopředseda Sněmovny a šéf podvýboru pro přípravu návrhů na propůjčení nebo udělení státních vyznamenání Jan Bartošek (KDU-ČSL). Zrušit by se u ní mohly i stupně. S návrhem podle něj souzní i prezident Petr Pavel.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

První místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek

Článek

„Samotná myšlenka vznikla v průběhu letošních nominací v podvýboru, protože tam přišla zajímavá jména a životopisy s návrhem na udělení medaile Za zásluhy. Stávající zákon, kde je přesný výčet, za co je možné ji udělit, to ale neumožňuje,“ popsal Novinkám Jan Bartošek (KDU-ČSL).

„Základem je rozšířit počet oblastí, aby bylo možné jednotlivé kategorie k těm lidem přiřadit,“ doplnil poslanec a místopředseda Sněmovny.

Medaili Za zásluhy umožňuje současné znění zákona udělit jen za konkrétní oblasti, které podle poslance nepokrývají všechny agendy. Rozšířením by mohly být oceněny i osobnosti za ochranu životního prostředí nebo třeba filantropii, nastínil Bartošek.

Poslanci navrhli osobnosti k vyznamenání. Babiš se hádal o Kunderu, Zeman neprošel

Domácí

„Medaili Za zásluhy uděluje prezident republiky osobám, které se zasloužily o stát nebo územní samosprávný celek v oblasti hospodářské, vědy, techniky, kultury, umění, sportu, výchovy a školství, obrany, bezpečnosti státu a občanů,“ stojí v zákoně z roku 1994.

Novelu zákona zatím připravuje. Shoda podle něj musí být ve Sněmovně, Senátu i u prezidenta republiky.

S tím minulý týden navrhované úpravy projednal.

„Počkáme, jak se k tomu postaví Senát, odpověď pana předsedy očekávám během září a pak se udělá finální dohoda. Ale co se týče těch témat, tak se dá říct, že jsme byli ve shodě, protože ten zákon je z roku 1994,“ přiblížil výsledek schůzky s Pavlem lidovecký politik.

Vše je konzultováno i se Senátem. Předseda Miloš Vystrčil (ODS), který je i předsedou odpovědného podvýboru, Novinkám řekl, že je o přípravách informován a téma se bude brzy řešit i v senátním podvýboru.

„Iniciativu pana místopředsedy vidím jako rozumnou. Je dobře, aby se nevynechávala žádná oblast, která si zaslouží ocenit státním vyznamenáním. To je podle mě nedostatek, který když odstraníme, tak to bude jedině dobře,“ řekl redakci.

Na dobré cestě je podle něj i několik formálních změn. Třeba příprava webu, přes který by lidé mohli návrhy na vyznamenání podávat. Zatím se to dělá papírovou formou nebo e-mailem.

Prezident každý rok na státní svátek 28. října při slavnostním ceremoniálu vyznamenává desítky osobností.

Zrušit u medailí stupně?

Bartošek má za to, že by se u medailí (Za hrdinství a Za zásluhy) mohlo zrušit i rozdělení na tři stupně. Zachovat by se naopak mělo i nadále u Řádu bílého lva, což je nejvyšší státní vyznamenání, a Řádu Tomáše Garrigua Masaryka.

„Je otázka, zda zachovat u medaile Za zásluhy stupně, protože se od toho v minulých letech prakticky upustilo, například Miloš Zeman to nepoužíval vůbec,“ přiblížil úvahu Bartošek.

K předložení novely by podle něj mohlo dojít ještě v tomto volebním období, pokud se všechny zúčastněné strany shodnou. „Předpokládám, že schválení nebude nic bránit,“ míní politik.

Navrhovat osobnosti na státní vyznamenání mohou politici, ale i občané, Senát i Poslanecká sněmovna následně návrhy prodiskutují a seznamy pošlou prezidentovi, který si z nich může vybrat, nebo je i rozšířit.

Loni Pavel, pro něhož to bylo první udělování ocenění po březnovém nástupu do funkce, vyznamenal 62 osobností. Byli mezi nimi bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kněz Tomáš Halík či Petr Jirout, který zachránil život dvouleté holčičce po pádu z okna do řeky Chrudimky.

PŘEHLEDNĚ: Seznam všech vyznamenaných. Nechybí Mašínová, Pithart ani Kubišová

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám