Hlavní obsah

Statisíce dětí nestihly očkování proti HPV. Doočkování by mohl hradit stát

Přes patnáct set lidí zemře ročně na nemoci způsobené lidským papilomavirem. Nejčastěji jde o rakovinu, jejímu vzniku mohou muži i ženy zabránit očkováním. Na 400 tisíc mladistvých ale vhodnou dobu pro vakcinaci prošvihlo. Lékaři i senátoři vyzývají vládu k tomu, aby podmínky upravila a mladým dospělým umožnila doočkování zdarma.

Foto: Envato

Ilustrační fotografie

Článek

Očkování je doporučeno mladistvým mezi 11 a 15 rokem. Nejúčinnější je předtím, než je člověk viru vystaven – a k tomu dojde nejčastěji při sexuálním styku.

Od ledna pojišťovny hradí vakcinaci do dovršení 15. roku. Starší děti i dospělí se mohou nechat naočkovat také, ale zaplatí si to. Tři dávky vycházejí na zhruba 10 tisíc korun.

„Když se podíváme, kdo mohl být očkován a nebyl, tak jen do roku 2020 je to 411 tisíc dospívajících, kterým kvůli omezené úhradě na určité období nemohla být poskytnuta prevence,“ upozornila místopředsedkyně České vakcinologické společnosti Hana Cabrnochová.

HPV viry způsobují rakovinu čípku i penisu. Ta vede až k amputaci, říká kožní lékař Hrňa

Neklepat

K cílenému doočkování těch, které by vakcína před rakovinou a dalšími chorobami ochránila, vyzvali vládu před měsícem senátoři. Reakci kabinetu očekávají do konce září.

„Největší smysl to dává mezi 15. a 25. rokem. Tady je potřeba iniciativy k tomu, jak toto očkování zařadit mezi doporučená očkování s úhradou ze zdravotního pojištění. Jako zákonodárci z obou komor bychom se na to měli soustředit,“ doplnil senátor Karel Zitterbart.

Poslanec a místopředseda sněmovního zdravotního výboru Petr Fifka (ODS) by se zaměřil spíš na ty, kteří už nárok na hrazenou vakcínu mají. „U chlapců, pro které již úhrada je, dosahujeme proočkovanosti 50 procent, u děvčat 70 procent. Potřebujeme to zvednout řádově o deset, dvacet procent a nejsem si jistý, jestli toto není krok A, a teprve pak by měl následovat krok B, tedy rozšíření úhrady i pro starší ročníky,“ uvedl pro Novinky.

K rozšíření věkové skupiny už přistoupily i jiné evropské státy, nejnověji Rakousko, Lichtenštejnsko, Estonsko nebo Švýcarsko.

Lidský papilomavirus není strašákem jen pro ženy, u nichž je nejčastější příčinou nádoru děložního hrdla a ženského genitálu. U mužů zapříčiní zhoubný nádor penisu, řiti nebo hlavy a krku. V roce 2021 zemřelo v důsledku karcinomů spojených s HPV 946 mužů a 741 žen.

Miliardové úspory

Kvůli HPV onemocnělo mezi roky 2018 a 2020 přes 100 tisíc žen a mužů. Za jejich léčbu zaplatil stát jednu miliardu korun. Ekonomický dopad ale pociťují i sami nemocní, jak propočítali analytici z Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze.

„Pacienti s HPV přišli v tomto období na výdělku o zhruba 3 miliardy korun,“ řekl Aleš Tichopád, vedoucí týmu CzechHTA Fakulty biomedicínského inženýrství na ČVUT.

Do invalidního nebo předčasného důchodu museli nejčastěji kvůli rakovině děložního hrdla nebo řiti, pro jiné znamenala nemoc delší pobyt na nemocenské.

Tichopádův tým také spočítal, že se ušetří dalších 36,5 miliardy korun v budoucnu díky tomu, že dotyční předčasně nezemřou na rakovinu.

Proočkovanost u 13letých chlapců je necelých 55 procent, u dívek přes 70 procent
předběžná data pro rok 2023

Důraz kladou praktičtí lékaři s pacientskými organizacemi i na testy na přítomnost HPV v těle. V pětadvaceti ordinacích zkouší pilotní projekt DNA testování.

Žen, které přijdou s jiným problémem, se sestřička ptá, zda test u gynekologa v posledních třech letech podstoupily. Pokud ne, mohou si udělat samoodběr v ordinaci a praktik vzorek odešle do laboratoře, vysvětlila Veronika Cibulková z organizace Veronica. Při pozitivním výsledku budou ženy propojeny se specializovaným centrem.

Evropská unie doporučuje dělat testy každých pět let. Zdají se být spolehlivější než dosud používaná metoda cytologie. Ministerstvo zdravotnictví ale na výzvu podle organizace neslyší a ke změnám se nemá.

Rakovina na vzestupu. Screening pomohl odhalit desítky tisíc nádorů včas

Zdraví

Výběr článků

Načítám