Hlavní obsah

Stát poslal obcím 136 milionů na přímou pomoc pro vyplavené domácnosti. Další stamiliony už lidé dostali

Aktualizováno

Zhruba 136 milionů korun, které jsou určeny domácnostem vyplaveným při zářijových povodních, poslal stát městům a obcím především na severu Moravy a ve Slezsku. V pondělí to novinářům řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Další více než miliardu korun pak stát poslal do zasažených regionů na opravu vodovodů a kanalizací.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Následky povodně v Holčovicích

Článek

Hladík to řekl poté, co se spolu s několika dalšími ministry zúčastnil v Krnově setkání se starosty postižených obcí a měst. Vláda již dříve vyčlenila pro obce zasažené povodněmi 40 tisíc pro každou vyplavenou domácnost. Celkem je pro tento účel alokována miliarda korun. To, podle jakého klíče peníze mezi majitele domácností rozdělí, je na starostech obcí. Mohou tím zohlednit konkrétní situaci a individuální potřeby poškozených.

„Do pátku nám přišlo od obcí 22 žádostí týkajících se 3300 domácností. A už jsme stihli odeslat do devatenácti obcí 136 milionů korun a žádosti dále sbíráme,“ řekl Hladík.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) upřesnil, že jde jen o menší část podpory, kterou získaly a nadále získávají české domácnosti. Podle něj stát poskytl formou sociálních dávek nebo mimořádné okamžité pomoci dalších 400 milionů korun.

Podle Stanjury také stát již na počátku listopadu spustí program bezúročných půjček poškozeným podnikatelům a firmám.

Jak doplnil ministr Hladík, další pomoc se týká například oprav vodovodů a kanalizací. „Pro tento účel vláda alokovala dvě miliardy korun, do pátku přišlo 10 žádostí za 1,1 miliardy a pět žádostí už bylo vyřízeno kladně,“ dodal Hladík.

Ostravská Nová Ves se vzpamatovává z povodně. K zemi půjde šest objektů

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám