Hlavní obsah

Stát zaplatí kontroly studní v zaplavených obcích

Po záplavách mohou lidé ze zasažených obcí žádat o bezplatnou kontrolu vody ve studních. Podmínkou je ale sanace studny, kterou před tím musí zájemci provést. Kontakt s hygienou jim poté zprostředkuje starosta. Pokračuje se také v očkování proti žloutence typu A, aplikaci už podstoupilo přibližně 150 lidí.

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto

Článek

„Finanční zdroje máme. Krajské hygienické stanice teď se zástupci obcí komunikují, ve kterých místech by se daly vzorky ze studní odebrat,“ uvedl pro Novinky ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.

Upozornil, že majitelé studní musí splnit několik podmínek. Tou hlavní je provedení sanace studny a její dezinfekce před tím, než u nich bude vzorek odebrán. Mezi dezinfekcí vody a odběrem vzorku ve studnách, které přímo zasáhla povodeň, by měl být odstup zhruba 14 dnů.

Když je dům z vepřovic, je jeho zničení při povodni pravděpodobnější, popsal statik

Domácí

U studní, které jsou v oblastech, kde byly záplavy, ale studnu přímo nezasáhly, je interval přibližně o týden kratší.

„Kontaktním místem bude pro zájemce vždy starosta, který řekne, které studny byly zatopené nebo je u nich riziko, že byly zatopeny,“ upřesnil Fošum. Lidé by neměli volat na krajské hygienické stanice přímo.

Stát laboratorní kontrolu vody, která zapáchá, je zakalená nebo změnila barvu a chuť, zaplatí v případě, že je studna jediným zdrojem pitné vody pro domácnost a „odpovídá základním požadavkům na stavebně-technické zabezpečení“.

Na chaty a chalupy se nárok nevztahuje, pokud je majitel nevyužívá celoročně, anebo mu teď neslouží jako evakuační místo. „Případně pokud starosta obce zařazení konkrétní studny relevantně odůvodní,“ tvrdí ministerstvo.

Žloutenka a komáři

Zdarma je také očkování proti žloutence typu A pro osoby v rizikových oblastech. Na Ostravsku, kde se letos nemoc rozšířila, začali zdravotníci už s preventivním očkováním zájemců. Podstoupilo je už zhruba 150 lidí a uvažuje se nad tím, že by byla vakcína nabízena i lidem na Olomoucku.

Vše je dobrovolné a hrazené státem. Za běžných okolností si lidé vakcínu proti žloutence typu A platí ze svého.

„Konzultujeme s hasičským záchranným sborem, že bychom očkování nabídli i dobrovolným hasičům, kteří pomáhají nebo pomáhali v těchto oblastech,“ doplnil ředitel odboru.

Stát zajišťuje i přípravky na hubení komárů, kteří se v zaplavených lokalitách začínají množit. Ačkoliv předpověď počasí na příští dny hlásí ochlazení, nebude natolik výrazné, aby líhni komárů zabránilo.

„Máme informace od Českého hydrometeorologického ústavu, že pokud ranní teplota neklesne pod 9 °C, tak se larvy komárů stále vyvíjejí,“ doplnil Fošum.

Předběžně bylo vyčleněno 20 milionů korun na všechna opatření spojená s ochranou zdraví po povodních.

Hrozí nebezpečné infekce z vody. Krysí žloutenka se může projevit i s odstupem

Domácí

Výběr článků

Načítám