Hlavní obsah

Stát pomůže firmám po povodních

Firmy, jejichž zaměstnanci kvůli následkům povodní museli zůstat doma, budou moci žádat o kompenzaci od státu. Ve středu se na tom dohodla vláda, která na pomoc firmám vyčlení až miliardu korun.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Tato podpora je od 13. září, kdy začaly povodně, a běží do konce října. Pokud uvidíme, že bude potřeba tuto formu podpory prodloužit, tak ji prodloužíme,“ uvedl po jednání kabinetu ministr Jurečka.

Lidé, které zasáhly povodně, a oni tak museli zůstat doma kvůli tzv. překážkám, mají nárok na kompenzaci výplaty ve výši 60 či 80 procent.

„Jako vláda budeme ze státního rozpočtu firmám kompenzovat 50 procent nákladů, které svým zaměstnancům musí vyplatit nebo ještě vyplácet budou,“ doplnil ministr.

Maximální částka na jednoho zaměstnance bude 18 400 korun, doplnil premiér Petr Fiala (ODS). Podpora bude výhradně za dobu, po kterou trvaly překážky práce kvůli povodním, což bude muset zaměstnanec doložit.

Podpora se podle něj datuje od 13. září, kdy povodně začaly, a bude trvat až do konce října. Podle potřeby je podle Jurečky možné lhůtu prodloužit.

Opatření bylo projednáno se Svazem průmyslu a dopravy.

Firmy budou moci v příštích dnech začít žádat na úřadech práce. „Budeme žádosti operativně, co nejdříve to bude možné, vyplácet, aby to firmy zvládly. Víme, že se blíží výplatní termíny a celá řada jich je ve složité situaci,“ doplnil.

Žádat o podporu budou moci nejen firmy z Olomouckého a Moravskoslezského kraje, ale i z dalších regionů, které byly zasaženy povodní. Nárok se nevztahuje na Prahu, Středočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj.

Stát pokračuje i v podpoře domácností, kterých se povodeň dotkla. Ministerstvo už vyplatilo mimořádnou okamžitou pomoc 6458 domácnostem v součtu za téměř 300 milionů korun. Další kroky a možnosti pomoci se podle Jurečky řeší.

Peníze ze sbírek se dostávají k lidem zasaženým povodní. Každá domácnost získá 50 tisíc

Domácí

Výběr článků

Načítám