Hlavní obsah

Stát omezí ženám dárcovství vajíček i peníze, které za to mohou dostat

Ženy budou moci darovat svá vajíčka na umělé oplodnění nejvýš šestkrát za život. Navrhuje to ministerstvo zdravotnictví, které je chce ochránit před zdravotními komplikacemi a zakročit proti byznysu s dárcovstvím. Výši kompenzací, kdy kliniky ženám nabízejí desítky tisíc korun, hodlá zastropovat.

Foto: Petr Horník, Právo

Umělé oplodnění vyhledává v Česku čím dál více žen. Na čtyřech desítkách pracovišť ho ročně podstoupí na dvacet tisíc pacientek.

Článek

„Nechceme, aby se z ceny stával nástroj, jak se navzájem přeplácejí různé firmy a lákají mladé holky, aby si vydělávaly darováním vajíček. Proto omezený počet odběrů a jasně zastropovaná cena, která není cenou za vajíčka, ale refundací nákladů spojených s invazivním výkonem, který žena podstoupí,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Záměr podporuje i gynekologická společnost. Obecně se doporučuje darovat vajíčka třikrát až pětkrát za život, omezení odběrů na šest doporučila i Americká společnost pro reprodukční medicínu.

„Shodli jsme se, že je potřeba to regulovat,“ řekl Novinkám Štěpán Machač, předseda sekce asistované reprodukce České gynekologické a porodnické společnosti.

Byznys s umělým oplodněním: Češky prodávají vajíčka cizinkám

Domácí

Maximální částka zatím nebyla určena.

Podle ředitelky odboru zdravotní péče na ministerstvu Venuše Škampové se předpokládá, že by se mohla pohybovat kolem pětadvaceti tisíc korun za odběr, podobně jako v jiných zemích Evropské unie, kde je strop zhruba tisíc eur.

Mnohdy nabízejí reprodukční kliniky ženám částky vyšší, nejčastěji se pohybují kolem 34 tisíc korun, což má být kompenzace za rizika i čas, který žena stráví darováním a následnou rekonvalescencí.

Nezřídka se ale stává, že se dárkyně do práce vracejí hned druhý den po výkonu.

„Žádné kšeftování“

„Chceme chránit zdraví populace i zdraví dárkyň. Riziko krvácení a komplikací u odběrů tady je a s vyšším počtem se zvyšuje,“ upozornil ministr Válek.

Odmítá „kšeftování s orgány“, stejně jako s vajíčky. Situace je však složitá, poptávka po umělém oplodnění podle odborníků v posledních letech roste.

Každý pátý český pár se potýká s neplodností, moderní medicína dokáže pomoci

Zdraví

Dalším problémem je přeprodej vajíček českých žen do zahraničí, přesněji zahraničním zájemkyním. Přes jeho dlouhodobé sledování se stále v tomto byznysu točí velké peníze, jak už v minulosti upozornil i deník Právo.

Například roce 2016 putovala vajíčka českých žen k víc než 5700 cizinkám a „jen“ 780 Češkám. Poměr se příliš nemění. V roce 2020 bylo Češek kolem 860, cizinek přes 3600.

I tomu chce resort předejít. Vznikne registr dárců pohlavních buněk, do kterého budou muset reprodukční kliniky hlásit údaje o dárkyních vajíček i dárcích spermatu. Vše by ale mělo nadále zůstat anonymní jako dosud, jen přehlednější.

Stát i kliniky mezi sebou tak budou vědět o tom, kolikrát která žena byla své reprodukční buňky darovat, a pokud striktní limit někde překročí, potrestána bude klinika, která si to nepohlídala. Hrozit jim za to bude půlmilionová pokuta. V současnosti kliniky nemají přehled o tom, zda zájemce své buňky nedaroval jinde.

Omezit chce ministerstvo v připravované vyhlášce i maximální možný počet pro darování spermií. Stejně tak chce učinit přítrž reklamě a plakátům lákajícím na tisícové částky za darování vajíček.

Šest let se snažila otěhotnět, pomohlo až umělé oplodnění. Dnes se těší ze tří potomků

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám