Hlavní obsah

Stát nabídl obcím pozemky, stavět na nich budou lidé, jimž povodeň zcela zničila domy

Jesenicko/Moravskoslezský kraj

Přibližně 1400 pozemků o celkové rozloze 178 hektarů nabídne stát lidem z Jesenicka a Moravskoslezského kraje, kterým zářijová povodeň zcela zdevastovala jejich obydlí. Požádat o ně pozemkový úřad mohou vybrané obce a města.

Foto: Pavel Karban

Jeden z domů v Nových Heřminovech na Bruntálsku, který povodeň zcela zničila.

Článek

Směnit pozemek se státem mohou ti, kterým vodní živel zničil jejich obydlí tak, že je neobyvatelné, případně ti, kteří byli evakuováni z domů a bytů z aktivní záplavové zóny.

„Vytipované pozemky jsou uvnitř území obcí, mimo záplavová území, na nichž je možné stavět rodinné bydlení, případně bytové domy pro jednotlivá obce a města,“ oznámil ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) při úterní návštěvě Bruntálska.

Dodal, že pozemky jsou připraveny pro obyvatele okresů Jeseník, Bruntál, Opava, Ostrava a částečně Karviná, jejichž domy už jsou v demolici nebo je na ně vydán demoliční výměr. „Případně to jsou obydlí, která byla závažně poškozena během povodní nebo stojí v záplavovém území a nedává smysl, aby ti lidé znovu na tom místě, které jednou, podruhé, potřetí ohrozila velká voda, svá obydlí budovali, případně opravovali,“ vysvětlil.

Na Jesenicku začali s demolicí poničených domů

Domácí

Vláda už schválila, že parcely na bezpečných místech, mimo aktivní zóny záplavových území, nabídne občanům Státní pozemkový úřad prostřednictvím obcí. Pokud bude na pozemcích do dvou let od převodu zahájena výstavba a do pěti let budou domy zkolaudovány, mohou obce převést pozemky do vlastnictví majitelů staveb. Jinak je vrátí státu.

„Starostové budou vyzváni, aby nabízené pozemky posoudili. Pokud o ně projeví zájem, tak je zahrneme do usnesení vlády, které bych rád, aby bylo schváleno ještě letos. Pokusíme se to připravit během listopadu, aby je do konce roku měly obce k dispozici a mohly je dát občanům,“ nastínil ministr Výborný s tím, že stát je naopak připraven převzít od lidí, obcí a měst pozemky v záplavových územích a využít je i ke stavbě protipovodňových opatření.

Radnice ale zatím nabídky pozemků nedostaly. „Naši lidé z majetkového odboru jsou ale ve spojení se Státním pozemkovým úřadem, čekají na konkrétní informace,“ sdělila ve středu dopoledne mluvčí Bohumína Jana Končítková. Bez informací byli i Opavě, Ostravě-Nové Vsi či Krnově. „Domácností, které přišly do dnešního dne o dům, jsou v rámci Krnova jednotky. V rámci obce s rozšířenou působností, pod niž spadají například Zátor, Brantice, Holčovice a jiné, jich jsou desítky. Počty se neustále mění a konkrétní čísla budeme znát nejdříve po zimě, domy stále takzvaně pracují,“ upozornila mluvčí Krnova Dita Círová.

Mluvčí Státního pozemkového úřadu Petra Kazdová uvedla, že ve středu 9. října odešel datovou schránkou společný dopis ministra zemědělství a ústřední ředitelky Státního pozemkového úřadu na konkrétní obce s rozšířenou působností.

Pojišťovny odhadují škody po povodních na 19 miliard

Ekonomika

Upřesnila, že nabídka obsahuje 525 pozemků na Bruntálsku, 509 na Jesenicku, 249 na Ostravsku, 111 na Opavsku a sedm na Karvinsku. „V případě zájmu o jejich využití se zástupci obcí musí obrátit na ředitele krajského pozemkového úřadu, který poskytne seznam možných pozemků včetně mapového podkladu,“ vysvětlila a dodala, že obce musí o konkrétní pozemky projevit zájem nejpozději do konce měsíce. Pokud tak učiní, zajistí Státní pozemkový úřad jejich bezúplatný převod do jejich vlastnictví. „Termín do konce října je stanoven pro urychlenou administraci následného usnesení vlády k zajištění finálních bezúplatných převodů,“ objasnila šibeniční lhůtu Kazdová.

Výběr článků

Načítám