Hlavní obsah

Stát má vlastnit pozemky pod vojenskými objekty, navrhuje ministerstvo obrany. Teď to tak často není

Nejvýznamnější vojenské objekty budou moci být v budoucnu pouze ve vlastnictví státu. Počítá s tím novela o zajišťování obrany ČR, kterou připravilo ministerstvo obrany. Úřadu umožní narovnat vlastnické vztahy například u pozemků pod muničními sklady, uvedl resort. Vlastníkům pozemků, na kterých objekty stojí, bude moci obrana nově nabídnout vyšší odkupní ceny. V krajním případě bude moci přistoupit k vyvlastnění.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministerstvo obrany

Článek

Některé pozemky pod nejvýznamnějšími vojenskými objekty například v důsledku restitucí vlastní soukromé osoby, se kterými se úřadu dlouhodobě nedaří dohodnout na směně pozemku nebo odprodeji za maximální možnou částku podle zákona o majetku státu. Předpis má podle ministerstva především napravit situaci, kdy stát není vlastníkem všech pozemků pod muničními sklady v Týništi nad Orlicí, Dobroníně, Čermné nad Orlicí a Travčicích.

Úřad tento stav považuje za bezpečnostní riziko, protože majitel může pozemek například pronajmout nebo prodat a stát proti tomu nemůže zasáhnout. „Záleží tedy jen na rozhodnutí vlastníka, jestli bude respektovat požadavky armády. Ohrožena je tak bezpečnost státu i efektivní rozvoj areálů při jejich přestavbě nebo modernizaci,“ vysvětlilo ministerstvo.

Novela stanovuje, že nejvýznamnější vojenské objekty smějí být jen ve vlastnictví státu. Ministerstvo toho bude moci dosáhnout tím, že majitelům nabídne vyšší odkupní částku. „Ministerstvo obrany se snaží již nyní průběžně jednat a dohodnout se s majiteli pozemků na odkupu nebo směně. V některých případech ale nebylo úspěšné, protože nemohlo nabídnout vyšší částku, než je v čase a místě obvyklé podle zákona o majetku státu,“ uvedl úřad.

Poslanec chce vyvlastnit ruské majetky v Česku. Jde to jen za peníze, které by Putin mohl použít na válku

Domácí

Změna má umožnit ve vyjednávání větší flexibilitu. Pokud by se ministerstvu nepodařilo ani tak s vlastníky do tří let dohodnout, mělo by možnost omezit nebo odejmout jejich vlastnická práva. „Šlo by ale o krajní eventualitu,“ uvedlo ministerstvo. Preferovat bude ve všech případech dohodu s vlastníky.

Vypořádání majetkových vztahů u nejdůležitějších vojenských objektů považuje úřad z hlediska obranyschopnosti státu za nezbytné. „Varianta postavit nové budovy a objekty na pozemcích patřících státu by představovala pro stát nepřiměřené náklady a byla by výrazně dražší než odkup soukromých pozemků,“ poznamenalo ministerstvo.

Aby se stát nedostal do stejné situace v budoucnu, navrhuje ministerstvo také to, aby k ostatním již existujícím vojenským objektům získal alespoň majetkové právo ve formě věcného břemene. Stalo by se tak v případě, že to ministerstvo a armáda vyhodnotí jako potřebné a rozhodne tak soud.

Letiště v Líních přebírá armáda. Zkrátí vzletovou dráhu, areál oplotí

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám