Hlavní obsah

Šťastný během kampaně do Senátu změří lidem na ulici tuk

Bývalý poslanec ODS Boris Šťastný v pátek představil svou kampaň za zvolení do Senátu v barvách koalice Motoristů s hnutím ANO. V Praze 12 se utká s dosavadním senátorem Pavlem Fischerem (za Spolu). Šéf Motoristů Petr Macinka blížící se souboj označil za symbolický střet vládního a protivládního tábora. Sblížení s ANO naznačuje, kam by se politika Motoristů mohla do budoucna ubírat.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva místopředseda poslanců ANO Patrik Nacher, předseda Motoristů Petr Macinka, europoslanec Filip Turek z Přísahy a Motoristů, kandidát do Senátu Boris Šťastný na tiskové konferenci zástupců strany Motoristé sobě a hnutí ANO k zahájení senátní kampaně Borise Šťastného, který za koalici Motoristé–ANO v podzimních volbách kandiduje do Senátu v obvodu č. 17 - Praha 12.

Článek

„Vláda zhoršila životní úroveň lidí,“ řekl Šťastný při zahájení své kampaně s tím, že už se na to nemůže dívat.

Šťastný patřil k významným tvářím ODS, před zhruba deseti lety se ale z vysoké politiky stáhl. Nyní se jako předseda pražské organizace Motoristů chce vrátit, protože podle něj ODS rezignovala na pravicovou politiku a zaprodala se. Z politické mapy podle něj zmizela ryze pravicově zaměřená strana, za niž se Motoristé označují.

Také Macinka nenechal na ODS niť suchou za odklon od pravicové politiky.

„Symbolem pravice v Praze byla ODS, ale bohužel v posledních letech sledujeme postupný ústup ODS z pravicových pozic. Udělala velký ústup doleva, zvedají daně, podílí se na rozvratu veřejných financí, sledujeme postupné ubírání různých svobod. Vnímáme, že se ODS podílí na progresivní zelené vládě, likvidaci prosperity, zhoršování bezpečnosti, a proto jsme se rozhodli, že vstoupíme do předvolební protivládní koalice,“ vysvětloval Macinka spolupráci s ANO.

Další sblížení Motoristů s ANO: podpoří do Senátu Borise Šťastného

Volby do Senátu

„Chtěli jsme ukázat veřejnosti, že je možná a žádoucí spolupráce s největším opozičním hnutí ANO. Je to symbolický střet vládního tábora s protivládním táborem reprezentovaným Borisem Šťastným,“ míní Macinka.

V rámci kampaně bude lidem na ulici měřit tuk

„Za vlády Petra Fialy se zdražily energie, voda, plyn, zvyšují se daně, zvýšila se DPH. Vláda potrestala pracovité lidi, důchodce i studenty. Zásadním způsobem se zhoršila životní úroveň lidí a já jsem se na to nemohl nadále dívat,“ osvětlil své pohnutky Šťastný.

V Senátu chce v případě zvolení bojovat za tradiční rodinu, což je podle něj žena a muž, proti indoktrinaci, Green Dealu a byrokracii. Odmítá také údajnou cenzuru občanů, kterou podle něj uplatňuje Fialův kabinet.

Ve svém volebním obvodu chce každý den ráno oslovovat lidi na zastávkách, rozdávat cereální sušenky či náplasti na bolístky způsobené vládou. Profesně je Šťastný především lékař, na ulici tak nabídne v rámci prevence lidem měření tělesného tuku na přístroji InBody. „Sám se zvážím jako první a doufám, že při té kampani také něco shodím,“ glosoval to kandidát do Senátu.

Hodlá společně se zástupci Motoristů i s ANO pořádat také debaty o pravicovosti politiky. Kampaň si plánuje ze značné části platit sám či z peněz své společnosti. Zbytek půjde rozpočtu Motoristů a vše bude dle Šťastného na transparentním účtu.

ANO jako přirozený partner Motoristů?

Heslem Šťastného kampaně je „Vezmeme si Senát zpátky!“, což má podle místopředsedy pražské organizace ANO a poslance Patrika Nachera symbolizovat i narušení praxe, kdy vládní koalice má pod kontrolou všechny důležité instituce, jako je Sněmovna či Senát, bez nutnosti hledat kompromisy.

„Je to poprvé po roce 1989, kdy současná vládní koalice má úplně všechno a v takovém množství a síle, že to tu nikdy nebylo. To je pak na úkor kvality vládnutí. Nejsou nuceni komunikovat s opozicí, dělat kompromisy. V Senátu není žádná korekce, protože ten je ještě víc provládní než Sněmovna. Boris může nabídnout změnu, aby se Senát začal měnit. ANO obecně senátní volby moc neumí, v Praze nezískalo jediného senátora a myslím si, že Boris Šťastný má dobře nakročeno, že by byl historicky první,“ řekl Nacher.

Podpořit Šťastného na zahájení kampaně dorazil i europoslanec Motoristů a Přísahy Filip Turek. „Naše vláda vazalsky přijímá veškeré politiky nařízené z Bruselu. Potřebujeme vytvořit hráz na národní úrovni. Boris je silná osobnost s velmi silnou historií a lepšího kandidáta, aby se Senát začal obracet správným směrem, jsme si nemohli přát,“ řekl Turek s tím, že ANO je pro Motoristy nejpřirozenějším možným partnerem. Připomněl, že spolu sedí v europarlamentu i ve stejné frakci Patrioti pro Evropu.

Ačkoliv Nacher označil nynější koalici za první vlaštovku, zda by se mohla utvořit koalice Motoristů a ANO i příští rok v parlamentních volbách, nechtěl předjímat. Sdílnější v tom nebyl ani Macinka.

„Je to symbolický krok před velkými volbami a možná tím chceme trochu naznačit, kudy by se mohla politika jednou ubírat,“ uzavřel diskusi Macinka.

Motoristé cílí na mladé. Založili mládežnickou organizaci Generace Motor

Domácí

Výběr článků

Načítám