Hlavní obsah

Startují podzimní výlovy. Jihočeští rybáři vyloví krále rybníků i Svět

Rybáři v gumových oblecích a vysokých holínkách, desítky metrů sítí přes loviště a v nich tuny ryb. Takový obrázek se naskytne na stovkách rybníků v Jihočeském kraji, kde tento víkend odstartují podzimní výlovy.

Foto: Jana Píchová

Rybáři na jihu Čech začnou s výlovem rybníků.

Článek

V pátek 13. října začnou rybáři s výlovem největšího českého rybníku Rožmberk a až do druhé poloviny listopadu budou pokračovat na těch ostatních napříč celým krajem. Po dvou letech se letos od 6. do 8. listopadu bude lovit také třeboňský rybník Svět.

Návštěvníky kromě tradičního rybářského řemesla čeká na výlovech i doprovodný program a ochutnávka čerstvých rybích specialit.

Třeboňští rybáři plánují od října do listopadu vylovit z desítek rybníků asi osmdesát tun tržních ryb jako jsou candáti, štiky, amuři nebo okouni a asi padesát tun vánočního kapra. Zdražovat oproti loňsku nechtějí.

Víc než 100kilový sumec dal rybářům zabrat

Koktejl

„My jsme loni zvedli cenu, která odpovídala zvýšení nákladů a měla by zůstat. Za kilogram kapra tak lidé zaplatí sto devatenáct korun,“ řekl Právu Jiří Malecha z rybářství Třeboň. Na státní svátek 28. října zatáhnou rybáři sítě na rybníku Bezdrev v Hluboké nad Vltavou.

„Jde o druhý největší rybník v České republice. Na hrázi bude hrát hudba, město zřídilo zdarma autobusovou dopravu. Ve stejný den se pak v Národním zemědělském muzeu Ohrada chystá Rybářský den. Součástí akcí je týden rybích specialit, kdy od 25. do 29. října řada hlubockých restaurací zve na mimořádné rybí menu,“ řekl Tomáš Polanský, ředitel destinační společnosti Českobudějovicko - Hlubocko. Na konci října rybáři vyloví i rybník Dvořiště na Českobudějovicku, v listopadu se pak přesunou například do Dívčic k rybníku Blatec či k Vlhavskému rybníku v Sedleci. Přehled výlovů na jihu Čech najdou lidé na www.jiznicechy.cz.

Drama na plzeňské přehradě. S rybáři, kteří zdolávali obřího sumce, se převrhla loď

Krimi

Výběr článků

Načítám